Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

«Οι Δρόμοι του κουδουνιού»

Το λιβαδιώτικο έθιμο  "Μπαμπαλιούρια" μετά την παρακάτω πρόσκληση - επιστολή, θα παρουσιαστεί - συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της πρώτης συνάντησης κωδωνοφόρων. Μέχρι σήμερα ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Λιβαδίου και ο Σύλλογός μας έχουν αποφασίσει για κοινή δυναμική εμφάνιση. Ευελπιστούμε και ελπίζουμε και στην συμμετοχή του Συλλόγου Λιβαδιωτών Κατερίνης.     

Τα Μπαμπαλιούρια του ΕΣΛ έξω από το ναό της Παναγίας.

Τα Μπαμπαλιούρια, Λιβάδι 2013 


Πρόσκληση

Προς τον πρόεδρο του συλλόγου. Αγαπητέ κύριε,

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης διοργανώνει την πρώτη ευρωπαϊκή συνάντηση κωδωνοφόρων στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προγραμματισμένης δράσης «Οι Δρόμοι του κουδουνιού», με την οποία επιχειρείται η διερεύνηση των εθίμων της κωδωνοφορίας στον ευρωπαϊκό χώρο.

Πρόκειται για εποχικά δρώμενα μεταμφιέσεων με ευγονικό και ευετηρικό χαρακτήρα, δηλαδή δραματικές παραστάσεις που ανέπτυξαν οι γεωργοκτηνοτροφικές κοινωνίες, πιστεύοντας ότι προστατεύουν την παραγωγή τους ειδικά κατά την κρίσιμη εναλλαγή των εποχών. Οι «Δρόμοι του κουδουνιού» αναδεικνύουν τα κοινά στοιχεία στα δρώμενα αυτά με την παράλληλη καταγραφή της ποικιλομορφίας τους.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: επιστημονική συνάντηση, εκθεσιακή δραστηριότητα προβολή video (δρώμενα), εκπαιδευτικά εργαστήρια, την 1η πομπή κωδωνοφόρων που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 23 Φεβρουαρίου 2014, όπου συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και χώρες της Ευρώπης θα παρουσιάσουν δρώμενα του τόπου τους. Γιορτή με τη συμμετοχή του κόσμου.

Σας καλούμε να συμμετέχετε στην 1η Ευρωπαϊκή πομπή κωδωνοφόρων στην Θεσσαλονίκη στις 23 Φεβρουαρίου με οποιαδήποτε μορφή (Δήμου,  ανεξάρτητων ομάδων) όλων όσων επιθυμούν να βρεθούν κοντά μας και να αναπαραστήσουν το έθιμο του τόπου σας.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε μια πομπή στην παραλιακή οδό, που θα ξεκινήσει από τον Λευκό Πύργο και θα καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους.

Εκεί κάθε ομάδα θα παρουσιάσει σε 10 -15 λεπτά το έθιμο της περιοχής της.

Η παρουσία σας θα βοηθήσει στην έρευνα και στην παρουσίαση των εθίμων της κωδωνοφορίας, που αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.

Είμαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Γιάννα Ευαγγελίδου

Σκηνοθέτης – παραγωγός


Δεν υπάρχουν σχόλια: