Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Μπαμπαλιούρια στο Λευκό Πύργο - Δυνατό παρόν


Το παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο έθιμο Μπαμπαλιούρια σήμερα Κυριακή 23/2/14 παρέλασε στην Θεσσαλονίκη. Σε μια κοινή κάθοδο των συλλόγων μας, του Εξωραϊστικού, του Λιβαδιωτών Κατερίνης και του Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης, η ομάδα του Λιβαδίου Ολύμπου έλαβε μέρος στην 1η Πομπή Κωδωνοφόρων με 11 συνολικά Μπαμπαλιούρια και 40 συνοδούς με παραδοσιακές στολές.


Η παραλιακή οδός, η πλατεία Αριστοτέλους και πολλά στενά της συμπρωτεύουσας δονήθηκαν από τους ήχους των κουδουνιών μας. Η πομπή των κωδωνοφόρων ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο και κατέληξε στην πλατεία Αριστοτέλους.


Εκεί, οι νεαροί Λιβαδιώτες, τα Μπαμπαλιούρια μας τράνταξαν τον κόσμο. Κατατρόμαξαν τα παιδιά, κούφαναν το κοινό με τον εκκωφαντικό ήχο των κυπριών, αφού για αρκετά λεπτά της ώρας κουνούσαν λυσσαλέα τα κορμιά τους. 


Στη συνέχεια μέσα από τα στενά της πόλης, στην πλατεία Άθωνος, στην Αγίας Σοφίας, εξέπληξαν τους Θεσσαλονικείς γνωστοποιώντας τους το έθιμο μας.


Στο τέλος σε περίπτερο της έκθεσης, όσοι καταφέρανε και αντέξανε μέχρι αργά το απόγευμα, κεραστήκαν φαγητό, κρασάκι και τσίπουρο.


   
Με αφορμή την συμμετοχή στην 1η Πομπή Κωδωνοφόρων ο σύλλογός μας ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής δύο φορεσιών για Μπαμπαλιούρια. Ήδη φέτος κατασκευάστηκαν οι μάσκες, τα σαμάρια – λημαριές και τα σπαθιά. Τα κουδούνια τα δανειστήκαμε από το Λιβάδι. Το ΔΣ ευχαριστεί θερμά τους :

Καψάλη Δ. Βαγγέλη για την ευγενική του προσφορά να δανείσει τα πολύτιμα κυπριά και τσόκανα του


Μαρνό Γιάννη για το ράψιμο των σαμαριών.          




Δεν υπάρχουν σχόλια: