Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Το άδοξο τέλος !!!

Σπάνια ιστορικά αρχεία ….

Σκοτεινές πλευρές της ιστορίας μας, για το άδοξο τέλος της οικογένειας του Γ. Ολύμπιου, ανέδειξε και φώτισε με την έρευνά του ο εκπαιδευτικός - ιστορικός Γρ. Βέλκος στην κυριακάτικη εκδήλωση του συλλόγου μας.


Αξιόλογα ιστορικά στοιχεία της περιόδου 1835 – 1870, θαμμένα και ξεχασμένα από την επίσημη ιστοριογραφία, ήρθαν στο προσκήνιο. Η Στάνα σύζυγος, ο Αλέξανδρος, ο Μιλάνος και η Ευφροσύνη τα παιδιά του ήρωα έφτασαν στην πατρίδα μας τιμώντας την επιθυμία του Γ. Ολύμπίου.  Η πατρίδα όμως τους παραμέρισε και τους ……εξόντωσε.


Η οικονομική προσφορά της Στάνας στον αγώνα, η ανέχεια και η φτώχια των απογόνων του ήρωα, η εγκληματική αδιαφορία και κοροϊδία της ελληνικής πολιτείας, ο εμπαιγμός των τότε πολιτικών ταγών απέναντι στη σύζυγο του ήρωα και ο τραγικός χαμός τους  είναι μερικά από τα στοιχεία που ανέπτυξε στην ομιλία του ο κ. Βέλκος παρουσιάζοντας ισχυρά τεκμήρια της εποχής.


Επίσημα διατάγματα του Όθωνα, αποσπάσματα της τότε αρθρογραφίας, έργα και αναφορές   λόγιων της εποχής αποτελούν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις για την απαξίωση που έζησε η οικογένεια του ήρωα Γ. Ολυμπίου στην αγαπημένη του πατρίδα.    


Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ.  Γρ. Βέλκος δώρισε στο ΔΣ του συλλόγου μας ένα συλλεκτικό DVD με μια ταινία αφιερωμένη στην απελευθέρωση της Επαρχίας Ελασσόνας από τον τούρκικο ζυγό 1912-13. Μια συλλογική δουλειά ανθρώπων της περιοχής μας, όπου το σενάριο και  σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο κ. Γάτσας Γεώργιος.


Το ΔΣ ευχαριστεί τους Βέλκο Γρ. και Γάτσα Γ. για την δωρεά της συλλεκτικής έκδοσης. Επίσης ευχαριστεί θερμά τα μέλη και τους φίλους που για μια ακόμη εκδήλωση συμπαρασταθήκανε στο σύλλογό μας.   
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: