Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Τι θέλει ένα παιδί ;


ΔΙΑΛΕΞΗ
Στην αίθουσα της Λέσχης την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 11.30 π.μ. από τον Δρ. Χρήστο Σιδηρόπουλο με θέμα: 

Τι θέλει ένα παιδί ;

 Ένα ερώτημα που ταλανίζει κάθε γονιό,  ιδιαίτερα όταν το παιδί παρουσιάζει μια απρόσμενη και δυσνόητη συμπεριφορά, ενίοτε αινιγματική, όπως πχ ανία, γκρίνια, θλίψη, τεμπελιά ή ανέλεγκτη ζωηράδα, ζήλια,  απειθαρχία, αδικαιολόγητη επιθετικότητα ή παθητικότητα, εφηβικές αντιδράσεις, απροσαρμοστία και δυσχέρειες στη σχολική ζωή και μάθηση κλπ.   Αντίθετα δεν συνηθίζεται να θέτει τέτοιο ερώτημα στις περιπτώσεις που το παιδί είναι φιλάσθενο ή παρουσιάζει μια ιδιοπαθή σωματική ασθένεια, μια εγκατεστημένη διαταραχή μάθησης όπως η λεγόμενη "δυσλεξία", ή ακόμη και  "υπερκινητικότητα" ή διαταραχές στο λόγο.
 Σε κάθε περίπτωση όμως μήπως το ερώτημα διαχέεται μέσα από συναφή επιμέρους ερωτήματα για το τι κρύβεται πίσω από τα συμπτώματα του παιδιού, ποια τα αίτια, πόσο και πως επιδρά το περιβάλλον του,  ποιος ο ενδεδειγμένος τρόπος θεραπείας, και αν μπορεί να υπάρξει πρόληψη σε κάποιο βαθμό;
Αυτά τα ερωτήματα θα αποτελέσουν το αντικείμενο της διάλεξης και θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση.
  
Ο Χρήστος Σιδηρόπουλος είναι Κλινικός Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτής, Δρ Πανεπιστ. του Στρασβούργου, τέως Γενικός-Επιστημονικός Δ/ντής του Ψυχολ. Κέντρου Β. Ελλάδος (για παιδιά), και Πρόεδρος της Φροϋδικής Εταιρείας Β.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: