Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Το ημιυπόγειο της οδού Σχολαρίου

Κοπιαστική η προηγούμενη εβδομάδα, κουραστική η χθεσινή Κυριακή. Το ορφανό κυλικείο δεν είναι πλέον ορφανό, απέκτησε δεκάδες λειτουργούς, έμεινε ζωντανό. Η χθεσινή εκδήλωση του Συλλόγου Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης, η πρώτη του νέου έτους, απέδωσε, πέτυχε. Οι αίθουσες φιλοξένησαν τους φίλους και τα μέλη του συλλόγου καθώς και υποψήφιους «δρομείς» των επερχόμενων τοπικών εκλογών, προσφέροντάς τους την παραδοσιακή κρεατόπιτα (Πίτ’ ντι κάρνι) και  άφθονο τσιπουράκι με εκλεκτούς μεζέδες. Απόλαυση.

Η σκέψη του ΔΣ για συλλογική λειτουργία του κυλικείου, προς ενίσχυση του ταμείου του συλλόγου, βρήκε ανταπόκριση. Το αρχικό αδιέξοδο λόγω ορφάνιας προσπεράστηκε με γόνιμες διαφωνίες, καταμερισμό εργασιών και μπόλικο εθελοντισμό. Σύσσωμο το ΔΣ, γιαγιές μαγείρισσες, μητέρες καθαρίστριες, γονείς προμηθευτές, νεαροί σερβιτόροι και δεκάδες μέλη ενεργοποιήθηκαν, με συντονισμό για την επιτυχία της εκδήλωσης. Όλα λειτούργησαν άψογα. Μια ανθρώπινη κυψέλη πολιτισμού, δίχως βασιλιάδες και βασίλισσες, μονάχα πρόθυμους για ανιδιοτελή προσφορά. Συλλογικότητα και εθελοντισμός. Κοινωνική ζύμωση, ώριμο απόσταγμα συνύπαρξης.

Το αποτέλεσμα θετικότατο, με μεγάλη δόση κούρασης και μπόλικο ιδρώτα. Γλυκιά κούραση, χρήσιμος ιδρώτας κόντρα στην εποχή των μοναχικών διαδρομών, του ακραίου ατομικισμού. Το ημιυπόγειο της οδού Σχολαρίου παραμένει ζωντανό, ενεργό, ενίοτε θορυβώδες μα πάντοτε δημιουργικό.                   

Η δοκιμή πέτυχε …… οπότε εάν δεν βρεθεί σύντομα κυλικειάρχης ίσως συνεχίσουμε συμμετοχικά μέχρι το κλείσιμο της περιόδου. Από μας εξαρτάται. Ένα είναι σίγουρο, το ταμείο θα …….αναπνεύσει.                   













 








Οι περισσότερες  φωτογραφίες ανήκουν στο ακούραστο Γιώργο Θ. Καρατζίκα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: