Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

15°Πανελλήνιο Συμπόσιο Ιστορίας, 
Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών.

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη κατά το διήμερο (6 και 7 Σεπτεμβρίου 2014), το 15° Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών της Πανελλήνιας ..
Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων με θέμα «ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ». Το 15ο Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από την ΠΟΠΣΒ και το Σύλλογο Βλάχων Νάουσας καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες του 15ου Συμποσίου έλαβαν χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του Πολυχώρου Πολιτισμού «Βέτλανς» του Δήμου της Ηρωικής Πόλης Νάουσας.


Το απόγευμα του Σαββάτου 6 Σεπτεμβρίου πριν την έναρξη των εργασιών του 15ου Συμποσίου συστάθηκε το Νομικό Συμβούλιο της ΠΟΠΣΒ το οποίο αποτελείται από τους κάτωθι: Προϊστάμενος: Ζησιάδης Βασίλειος, Ομότιμος καθηγητής Ποινικού Δικαίου, ΑΠΘ. Μέλη: Βαβούσκος Αναστάσιος, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Εκκλησιαστικού Δικαίου. Μπάτος Νικόλαος, Δικηγόρος (πρώην Δήμαρχος Ωραιοκάστου). Λιακόπουλος Αθανάσιος, Δικηγόρος (Αντιδήμαρχος Κατερίνης). Τσούγκος Σωτήριος , Πρωτοδίκης. Μακρής Θωμάς, Δικηγόρος. Μπέλης Σωτήριος, Δικηγόρος.


Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ στο σύντομο χαιρετισμό του εξήρε τη συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση του επιστημονικού μέρους του Συμποσίου και σημείωσε ότι: «Ασφαλώς δεν εξαντλείται η θεματική του 15ου Συμποσίου, «Τα Δίκτυα των Βλάχων», στο παρόν Συμπόσιο. Είναι όμως το σημερινό γεγονός μια θετική αφορμή κι εύχομαι να δοθεί το έναυσμα για παραπέρα διεξοδικότερη έρευνα σε βάθος» και στη συνέχεια τόνισε ότι: «η ΠΟΠΣΒ στοχεύει στη διεπιστημονική και κυρίως ψύχραιμη έρευνα των θεμάτων που αφορούν στους Βλάχους. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, η Ομοσπονδία, συνεργάζεται με τους ειδικούς επιστήμονες που έχουν ως αντικείμενο τη βλαχική θεματολογία, ερευνούν κι αναστοχάζονται το παρελθόν και το παρόν με μέθοδο αυστηρά επιστημονική. Για να καταγραφούν κι αναδειχθούν οι πολλαπλές βλαχικές ταυτότητες κι οι αναγνώσεις τους».


Ο Σύλλογός Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης συμμετείχε, όπως άλλωστε κάνει κάθε φορά, στο συμπόσιο. Η κα Τσανούσα Ευθαλία, δασκάλα των χορευτικών τμημάτων και ο Κοκκινοπλίτης Διονύσιος γραμματέας του συλλόγου μας, παρακολούθησαν τις εργασίες του συμποσίου μαζί με τους υπόλοιπους αντιπροσώπους των βλάχικων συλλόγων.

        

Δεν υπάρχουν σχόλια: