Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2009

Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους Συλλόγους-μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

Γιώργος Συνεφάκης

Πρόεδρος του Συλλόγου Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης ‘Ο Γεωργάκης Ολύμπιος’

Ανοιχτή επιστολή

προς όλους τους Συλλόγους-μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

Με την παράκληση να λάβουν γνώση όλα τα μέλη όλων των Συλλόγων

Θεσσαλονίκη 22 Ιουλίου 2009

Θέμα : Πρόβλημα διοίκησης της Π.Ο.Π.Σ.Β. και κίνδυνος οριστικής της διάλυσης

Αγαπητοί συμπατριώτες, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

Έκρινα σκόπιμο και αναγκαίο να σας αποστείλω αυτή την προσωπική επιστολή, που αναφέρεται στα προβλήματα που έχουν εδώ και πολύ καιρό ανακύψει στη λειτουργία της Π.Ο.Π.Σ.Β., διότι έχω αντιληφθεί ότι ελάχιστοι Σύλλογοι τα γνωρίζουν, ενώ οι περισσότεροι Σύλλογοι έχουν πλήρη άγνοια των γεγονότων που οδήγησαν την Ομοσπονδία στην αδράνεια, την ακυβερνησία και τελικά στην ανυπαρξία. Λυπάμαι που αναγκαστικά θα μακρηγορήσω, αλλά έχουν συσσωρευθεί πάρα πολλά θέματα και επομένως αυτό είναι αναπόφευκτο.

Ο λόγος της σχετικής καθυστέρησης της επιστολής μου αυτής, ήταν ότι ανέμενα την τελική απόφαση του Πρωτοδικείου Λαρίσης για την οριστική έκπτωση από το αξίωμα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου 2007, ώστε να μην προκαταλάβω τα γεγονότα, ούτε να επηρεάσω την κρίση σας. Πράγματι, με την απόφαση 191-8/7/2009, το Πρωτοδικείο Λαρίσης ακυρώνει οριστικά τις εκλογές του 2007, εξ αιτίας των παρατυπιών που συντελέστηκαν κατά την εκλογική διαδικασία.

Δυστυχώς, δεν είναι μόνο η άγνοια των γεγονότων που έχει δημιουργήσει αυτό το δυσάρεστο κλίμα, αλλά και η σκόπιμη παραπληροφόρηση από μεριάς ορισμένων μελών του εκπεσόντος Δ.Σ., που διαπιστωμένα πλέον έχει κυριαρχήσει και διαχυθεί σε πάρα πολλούς Συλλόγους, όσον αφορά τις αφορμές και τις αιτίες της σοβαρότατης αυτής κρίσης που περνάει η Π.Ο.Π.Σ.Β.

Θα προσπαθήσω να αναφερθώ στα γεγονότα που μας έφεραν έως εδώ και να τα παραθέσω με την πρέπουσα νηφαλιότητα και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και αντικειμενικότητα.

Α. ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ως γνωστόν, τρία στοιχεία κυριάρχησαν στην Αναθεωρητική Καταστατική και Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της 25ης Νοεμβρίου 2007 στη Λάρισα :

1. Η μετάθεση ομοφώνως για την Κυριακή 16 Μαρτίου 2008 της Γενικής Συνέλευσης για την τροποποίηση του καταστατικού της Π.Ο.Π.Σ.Β., μιά που ο ορισμός της ίδιας μέρας με τις εκλογές για την αναθεώρηση του καταστατικού ήταν σκόπιμος, ώστε να μην συζητηθεί το θέμα λόγω έλλειψης χρόνου. Μάλιστα, η απόφαση έλεγε ότι η συνέλευση παραμένει ανοιχτή, ώστε να μην τεθεί θέμα απαρτίας. Ορισμένα άρθρα του καταστατικού, που πλέον είναι αναχρονιστικό και αναντίστοιχο με τις ανάγκες της Ομοσπονδίας, φαίνεται ότι βολεύουν κάποιους, όπως το πλειοψηφικό σύστημα εκλογής Δ.Σ., το οποίο προσωπικά θεωρώ την πηγή-πληγή όλων των δεινών που περνάμε.

2. Η έγκριση των πεπραγμένων του Δ.Σ. 2005-2007 και η απαλλαγή του. Υπενθυμίζω ότι το απελθόν Δ.Σ. παρέδωσε στο επόμενο το ταμείο, με υπόλοιπο πλεόνασμα το ποσό των 3,43 € (τρία ευρώ και σαραντατρία λεπτά).

3. Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. για την περίοδο 2007-2009.

Κατά τις εκλογές λοιπόν για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στις 25 Νοεμβρίου 2007 στη Λάρισα, παρατηρήθηκαν κραυγαλέες παρατυπίες, έως και παρανομίες. Διαπιστώθηκε ότι ψήφισαν ως εκπρόσωποι, άνθρωποι οι οποίοι δεν ήταν εντεταλμένοι από τους Συλλόγους τους, αλλά αντικαθιστούσαν άλλους που ήταν, αλλά δεν είχαν προσέλθει. Η νόμιμα και ομοφώνως εκλεγμένη από το σώμα εφορευτική επιτροπή, μετά από απαίτηση ορισμένων εκλεκτόρων, μεταξύ των οποίων και εγώ, ζήτησε ως όφειλε την επίδειξη ταυτότητας ή άλλου νομίμου εγγράφου από κάθε εκλέκτορα, ώστε να διαπιστωθεί η ταυτοπροσωπία τους με τον κατάλογο που είχε παραδώσει το κάθε σωματείο, πράγμα απολύτως λογικό και υποχρεωτικό σε κάθε ψηφοφορία. Σημειώνω εδώ, ότι ο γιγαντισμός της Ομοσπονδίας και η προσθήκη νέων Συλλόγων-μελών την τελευταία στιγμή (που κατά σύμπτωση ήταν σχεδόν όλοι Σύλλογοι με καταγωγή από τη Σαμαρίνα, όπως και ο κος Σακελάρης), απέκλειε τη δυνατότητα να είναι οι εκλέκτορες γνωστοί σε όλους, όπως παλαιότερα που τα μέλη ήταν λίγα (στις εκλογές του 2005 ψήφισαν, εάν ενθυμούμαι καλώς, 121 μέλη, ενώ το 2007 ψήφισε σχεδόν διπλάσιος αριθμός, 231, δηλαδή 110 μέλη περισσότερα).

Μετά τους πρώτους 5 ή 6 ψηφίσαντες κανονικά με την επίδειξη ταυτότητας, οι επόμενοι αρνήθηκαν να την επιδείξουν, θέλοντας να ψηφίσουν χωρίς ταυτοποίηση. Ορισμένοι μάλιστα έφτασαν και σε ακρότητες, λέγοντας ότι δεν θέλουν να επιδείξουν ταυτότητα, αν και την είχαν μαζί τους. Το πρόσχημα ότι δεν το ανέγραφε η πρόσκληση είναι φαιδρό, δεδομένου ότι, πέραν του αυτονόητου να θέλει η εφορευτική επιτροπή να εξακριβώσει τα στοιχεία των ψηφιζόντων, όλοι σχεδόν διασχίσαμε τη μισή Ελλάδα για να φτάσουμε στη Λάρισα και όλοι έχουμε καλού-κακού ταυτότητες ή άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα μαζί μας. Σε μένα προσωπικά υπέπεσαν στην αντίληψή μου 2 περιπτώσεις ανθρώπων που ψήφισαν, ενώ δεν ήταν εκλέκτορες και φυσικά αρνήθηκαν να επιδείξουν ταυτότητες, γιατί προφανώς άλλο όνομα είχε η κατάσταση και άλλοι ήταν αυτοί. Επίσης ένας απλός επισκέπτης βαφτίστηκε επί τόπου εκλέκτορας και επιτόπου σφραγίστηκε το έγγραφό του, επειδή ο κανονικός εκλέκτορας δεν ήρθε στη Λάρισα. Και αυτά τα είδα μόνον εγώ, ενώ άλλοι φίλοι, μου διηγήθηκαν ανάλογες περιπτώσεις.

Η εφορευτική επιτροπή αρνήθηκε να τους δεχθεί, αλλά δέχθηκε την περίεργη επιμονή πολλών υποψηφίων να παρατυπήσουν, πρωτοστατούντων των κων Σακελάρη και Παπατόλια. Μπροστά στις πιέσεις, 2 μέλη της παραιτήθηκαν (οι κυρίες Κ. Ζαρδαβά-Κιλιπίρη και Ε. Ζυγουράκη), ενώ παρέμεινε ο κος Β. Κίστης. Αντί λοιπόν να ζητηθεί από τη Γενική Συνέλευση να επανεκλέξει νομίμως νέα εφορευτική επιτροπή, αντικατέστησαν τα 2 παραιτηθέντα μέλη με 2 πρόσωπα της αρεσκείας τους (με την κα Χ. Μπομπότη και την κα Μ. Ζυγουράκη, κόρη της παραιτηθείσας Ε. Ζυγουράκη). Το πρόσχημα της διά βοής νέας εκλογής είναι επίσης αστείο, μιά που τα περισσότερα μέλη ήταν ήδη εκτός αιθούσης, της οποίας η χωρητικότητα ήταν 70 ατόμων και η παραμονή των υπολοίπων 160 αδύνατη. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο υποψήφιος κος Ξηροτύρης παραιτήθηκε της υποψηφιότητάς του και υπέβαλε γραπτή ένσταση κατά της διαδικασίας, όπως γραπτή ένσταση υπέβαλα κι εγώ προσωπικώς.

Η εκλογική διαδικασία συνεχίστηκε χωρίς την άμεση εκδίκαση των ενστάσεων, όπως απαιτεί η νομοθεσία και με μη εκλεγμένη εφορευτική επιτροπή, πράγμα πρωτοφανές για τα χρονικά και φυσικά παράτυπο και παράνομο.

Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι γνωστά σε όλους

Β. ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΝ, ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΕΚΤΡΟΠΑ

Μετά τις εξελίξεις αυτές και αφού συνεστήθη το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, οι διαφωνήσαντες με την άκρως παράτυπη και παράνομη διαδικασία, άφησαν ένα εύλογο χρονικό διάστημα 15 ημερών, ώστε να καθαρογραφούν τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης και μετά ζήτησαν τηλεφωνικά ένα αντίγραφό τους, όπως φυσικά ήταν καταστατικό τους δικαίωμα και ως έχοντες έννομο συμφέρον.

Στο μεταξύ, ήρθε σε όλους τους Συλλόγους έγγραφη διαμαρτυρία 5 μελών του νέου Δ.Σ. που στην ουσία μιλούν για ημετέρους, κατηγορούν τα άλλα 6 για άρνηση συνεργασίας και σύμπνοιας και ότι με τη συμπεριφορά τους οδηγούν την Π.Ο.Π.Σ.Β. σε διχασμό, εσωστρέφεια, πισωγύρισμα, μαρασμό και απαξίωση.

Παραθέτω το έγγραφο προς υπενθύμιση, για να ξέρουμε όλοι οι Σύλλογοι το πόσο συμπαγές ήταν το Δ.Σ., αλλά και για να κατανοήσουμε όλοι την αιτία της λαθροχειρίας και της νοθείας στις εκλογές. Όλη η ιστορία ήταν η επικράτηση πάση θυσία της μιάς παράταξης έναντι της άλλης. Θεσσαλοί εναντίον Ηπειρωτών, λες και η Ομοσπονδία είναι Θεσσαλο-Ηπειρωτική Εστία. Διαφαίνεται καθαρά και από το έγγραφο των 5, που αποτελεί ντροπή για το Δ.Σ. και την Ομοσπονδία. Θλίψη και για τους 6 που άρπαξαν όλες τις καρέκλες, αλλά και για τους 5 που κλαίγονται γιά τη μη κατάληψη αξιωμάτων. Συμπεριφέρονται ως κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν τουλάχιστον ως αντιπροσωπευτικό σώμα όλων των βλαχικών Συλλόγων. Μάλλον κανείς δεν τους εξήγησε ότι υπάρχει και η ευθιξία της μη αποδοχής της καρέκλας ή και της παραίτησης ακόμη. Πάντως η κατηγορία περί διασπαστικής πολιτικής, είναι από τις βαρύτερες που μπορούν να ειπωθούν σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά δεν ασχολήθηκε κανείς, σαν να μη συμβαίνει τίποτε απολύτως.

Υπενθυμίζω τα ονόματα των μελών δύο ομάδων του Δ.Σ. :

Ομάδα 1 (Θεσσαλοί) : Μ. Σακελάρης, Α. Παπατόλιας, Σ. Αυγέρη, Θ. Μουστάκας, Μ. Μαγειρίας, Ε. Ζαμαντζάς

Ομάδα 2 (Ηπειρώτες) : Θ. Σούλτης, Η. Χασιώτης, Η. Πορίκης, Φ. Τράσιας, Μ. Σιβά

Εξ όσων γνωρίζω, ο κύριος Ζαμαντζάς απεχώρησε οριστικά και δεν ασχολείται πλέον με τα της Ομοσπονδίας.

Επανέρχομαι στο θέμα των πρακτικών.

Μετά από ένα μήνα περίπου, ζητήθηκαν από 6 Συλλόγους (κυρίως της Β. Ελλάδας, αλλά όχι μόνον) τηλεφωνικώς τα πρακτικά από το Δ.Σ. Περιέργως και αντικαταστατικά, το Δ.Σ. μετά από προτροπή ορισμένων μελών του, που είναι μάλιστα και δικηγόροι, αρνήθηκε να μας τα στείλει, δίκην κουτσαβάκηδων αυταρχικών ιδιοκτητών της Ομοσπονδίας. Μάλιστα, με άκρως προσβλητικό και αναίσχυντο τρόπο, μας είπαν ότι εάν θέλουμε να δούμε τι γράφουν, να μετακινηθούμε στη Λάρισα (από την Θεσσαλονίκη, από την Κομοτηνή, από την Κατερίνη κλπ.) και θα μας επιτρέψουν μόνο να τα διαβάσουμε. Στην άρνησή τους αυτή, στείλαμε έγγραφο στην εφορευτική επιτροπή, ζητώντας τυπικά πλέον τα πρακτικά. Η εφορευτική επιτροπή μας παρέπεμψε στο Δ.Σ. και το Δ.Σ. στην εφορευτική επιτροπή. Αντιμετωπίζοντας αυτόν τον εμπαιγμό, το παράλογο γαϊτανάκι και την προσβολή προς το πρόσωπό μας και τους Συλλόγους μας, αναγκαστήκαμε να στείλουμε εξώδικο με δικαστικό κλητήρα, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τα πρακτικά και να δούμε το τί ακριβώς γράφουν.

Όπως όλοι προφανώς καταλαβαίνουμε, όλα μα όλα τα μετέπειτα προβλήματα δεν θα είχαν προκύψει, εάν η συμπεριφορά των μελών του Δ.Σ. ήταν η πρέπουσα και εκείνη που ορίζεται από το καταστατικό της Ομοσπονδίας. Οι εκπρόσωποι των 6 Συλλόγων που διαμαρτυρηθήκαμε, έχουμε πολύ καλύτερα πράγματα να κάνουμε από το να τρέχουμε και να ξοδεύουμε χρήματα σε δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές, ή να ασχολούμαστε με γελοίες και αντικαταστατικές συμπεριφορές, αλλά όλα έχουν και κάποιο όριο, ακόμη και οι προσβολές και οι εμπαιγμοί.

Μετά την παραλαβή των εξωδίκων από το Δ.Σ. για να στείλουν τα πρακτικά, η δικηγόρος του κου Σακελάρη κα Μπασδέκη, μας παρακάλεσε να αναμείνουμε μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2008, μετά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς και μας διαβεβαίωσε ότι μετά θα μας τα παρέδιδαν. Περί τα τέλη Ιανουαρίου, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία και διαμαρτυρία για την καθυστέρηση, μας εδήλωσε ρητά ότι δεν θα μας τα δώσουν, χωρίς καμία αιτιολογία, γιατί δεν θέλουν (εδώ θα ταίριαζε ως ρήμα το δεν γουστάρουν) και ας κάνουμε κι εμείς ό,τι νομίζουμε.

Αναπόφευκτα λοιπόν και με υπαιτιότητά τους, αναγκαστήκαμε να προβούμε σε ασφαλιστικά μέτρα, για να αποκτήσουμε, άκουσον-άκουσον, τα πρακτικά που αυτοδικαίως κάθε μέλος της Π.Ο.Π.Σ.Β. μπορεί και πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Το αποτέλεσμα ήταν να υποχρεωθούν να μας τα παραδώσουν με εντολή δικαστηρίου, ώστε να αποφύγουν βαρύτερες ευθύνες. Είναι προφανές ότι ορισμένα μέλη του Δ.Σ. επεδίωκαν σκοπίμως τη ρήξη, ενώ άλλα μέλη της μειοψηφίας, με τις συμβουλές τους, υπονόμευαν την πλειοψηφία ώστε να εκτεθεί, να γελοιοποιηθεί και να φθαρεί.

Παράλληλα, διοχετεύτηκε τεχνηέντως στα ανενημέρωτα μέλη της Ομοσπονδίας, ότι δήθεν κάναμε μήνυση (είναι ποινική πράξη) στο Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ.Β., ενώ απλώς επρόκειτο για αγωγή με ασφαλιστικά μέτρα (αστική πράξη). Χρησιμοποίησαν μάλιστα και αστεία επιχειρήματα, ότι δήθεν υπάρχει πικρία από μέρους μου διότι δεν εκλέχτηκα και γι’ αυτό τα κάνουμε όλα. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα αγνοήσει τις αποφάσεις και τις επιλογές του σώματος, στο βαθμό που αυτές είναι καθαρές και αδιάβλητες και ευχαριστώ θερμά τους 48 που με ψήφισαν καθαρά. Εξ άλλου η πρόταση να κατέλθω ως υποψήφιος ήταν δική τους (μου το πρότειναν και η παράταξη Σακελάρη και η παράταξη Σούλτη), ώστε να προσφέρω όπως έλεγαν, τις όποιες ικανότητές έχω στην Ομοσπονδία. Εγώ απλώς είχα αρνηθεί να συμμετάσχω σε απωθητικά σχήματα τεχνητής πόλωσης, τα οποία είχαν ήδη μοιράσει τις καρέκλες πριν από τις εκλογές. Προτίμησα να κατέλθω ως υποψήφιος ελεύθερα, χωρίς να ενταχθώ σε μικροκομματικά και τοπικιστικά μαντριά.

Φυσικά απέκρυψαν από τα μέλη όλη την ιστορία της άρνησης της παράδοσης των πρακτικών από μεριάς τους και το ότι αναγκαστήκαμε να προβούμε σε δικαστικές ενέργειες λόγω της συμπεριφοράς των μελών του Δ.Σ.

Γ. Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΠΡΙΝ ΕΚΠΕΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ (ΑΠΟΦΑΣΗ 2622/08 ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ)

1. Μέχρι την άνοιξη του 2008, όπου εκδικάστηκαν τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο Λαρίσης, το Δ.Σ. έπρεπε να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση του σώματος και να συγκαλέσει στις 16 Μαρτίου 2008 την Γενική Καταστατική Συνέλευση για την αναθεώρηση του καταστατικού της Ομοσπονδίας. Δυστυχώς δεν το έπραξε, αγνοώντας προκλητικά την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, που είναι και το ανώτατο όργανο της Ομοσπονδίας. Αυτό, πέρα από μία απίστευτη περιφρόνηση προς τα μέλη, αποτελεί θεσμική απιστία και είναι αιτία έκπτωσης από το αξίωμα του μέλους του Δ.Σ. Εκτός εάν δεν ενδιαφέρεται πλέον κανείς για την τήρηση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων και όλοι αδιαφορούμε γιά όλα. Έτσι εξ άλλου διαλύονται οι συλλογικοί φορείς, από έλλειψη σεβασμού και από αδιαφορία προς στους θεσμούς.

2. Το 2007, η Ομοσπονδία οργάνωσε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης την 1η Πανελλήνια Σύναξη των απανταχού Βλάχων για την ετήσια κοπή της πίττας τους, με την πρόθεση και τη δέσμευση να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Αυτά τα είχαμε ανακοινώσει γραπτώς, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς των κομμάτων, σε όλους τους βουλευτές, καθώς και στις Νομαρχιακές και στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις.

Το νέο Δ.Σ., χωρίς κάν συνεννόηση και ειδοποίηση για τις αλλαγές, οργάνωσε την κοπή της πίττας 2008 στη Λάρισα, παρακάμπτοντας χωρίς κανένα ενδοιασμό τις δεσμεύσεις της Ομοσπονδίας προς τους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς ταγούς και εκθέτοντας ευθέως εμένα, που ήμουν, ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, ο συγγραφέας και ο υπογράφων τις επιστολές αυτές προς στα ανώτατα πολιτειακά και πολιτικά πρόσωπα.

Η επιλογή της Λάρισας είναι προφανής. Είναι η προσπάθεια του τέως Προέδρου να εμφανίζεται συνεχώς στην πόλη του και να μεταφέρει τα πάντα εκεί, για να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα που θα του χρησιμεύσει στις μελλοντικές πολιτικές του βλέψεις (κατά δική του ομολογία, ενδιαφέρεται ζωηρά για τις νομαρχιακές εκλογές Λαρίσης του 2010 και του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία). Εξ όσων πληροφορήθηκα, η εκδήλωση κατέληξε στο να επιδίδονται σωρηδόν και φασόν τιμητικές πλακέττες γενικώς, σε βουλευτές, νομάρχες και δημάρχους, για την ανάληψη των Μεσογειακών αγώνων από τις πόλεις της Λάρισας και του Βόλου.

Όσον αφορά τον κόσμο που είχε έρθει στο Παλαί ντε Σπορ το 2007 και συσπειρώθηκε γύρω από την Ομοσπονδία, δεν ξέραμε εμείς οι Θεσσαλονικείς τι να του απαντήσουμε, όταν μας ρωτούσε γιά το πότε θα ξανακόψει η Ομοσπονδία την πίττα του 2008. Για να μην χαθεί η επαφή με αυτό τον κόσμο που με τόσο μόχθο είχαμε συσπειρώσει και ενεργοποιήσει, οργανώσαμε 4 Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, σε διαφορετική ημερομηνία από εκείνη της Ομοσπονδίας στη Λάρισα, την κοπή πίττας 2008 για τους Συλλόγους της Κεντρικής Μακεδονίας και όποιους άλλους ήθελαν, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ομιλίες πανεπιστημιακών δασκάλων και χορευτικές επιδείξεις Συλλόγων. Μάλιστα είχαμε προβλέψει και κομμάτι για την Ομοσπονδία, το οποίο δεν παρέλαβε κανείς, γιατί κανείς από το Δ.Σ. δεν ήρθε, ούτε έστειλε χαιρετισμό. Για την όμορφη αυτή εκδήλωση, κατηγορηθήκαμε κιόλας για διασπαστικές ενέργειες από το εκπεσόν Δ.Σ.

3. Την άνοιξη του 2008, ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης ‘Ο Γεωργάκης Ολύμπιος’, γιόρτασε τα γενέθλια των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, με μία μεγάλη εκδήλωση στο μεγάλο συνεδριακό κέντρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ‘Ιωάννης Βελλίδης’. Οι προσκλήσεις εστάλησαν σε όλους, αλλά από το τότε εν ενεργεία ακόμη Δ.Σ., δεν παρέστη κανείς, ούτε κάν έστειλε ένα τηλεγράφημα χαιρετισμού. Προφανώς η Ομοσπονδία έχει πολλά μέλη που έχουν 100 χρόνια ζωής και θα θεωρήθηκε ασήμαντο θέμα. Δεν θα το σχολιάσω, διότι η μικροψυχία και η μιζέρια δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια.

4. Την άνοιξη του 2008 επίσης, ο Σύλλογος Βλάχων του νομού Σερρών εγκαινίασε ένα θαυμάσιο Λαογραφικό Μουσείο, το δικό του Μουσείο και έδρα, ένα κόσμημα της πόλης των Σερρών, το οποίο κατασκεύασε μόνος του εκ του μηδενός, με απίστευτη προσπάθεια και μόχθο. Στα εγκαίνια παρέστησαν Υπουργοί και φυσικά όλοι οι εκπρόσωποι της νομαρχιακής και τοπικής εξουσίας, καθώς και πολλοί αδελφοί Σύλλογοι. Οι μόνοι που δεν παρέστησαν και φυσικά ούτε έστειλαν μήνυμα χαιρετισμού, ήταν ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Προφανώς αυτό το κορυφαίο γεγονός θεωρήθηκε και αυτό ασήμαντο. Προφανώς επειδή δεν θα είχε κανένα αντίκρισμα σε προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις κάποιων, για τους οποίους φαίνεται ότι είναι και ο μόνος λόγος ύπαρξης της Ομοσπονδίας. Προφανώς βλέπουν την Ομοσπονδία μόνον ως ευκαιρία κοινωνικής αναγνωρισιμότητας και δήθεν καταξίωσης, είτε ως δεξαμενή ψήφων και εφαλτήριο για ενδεχόμενα άλματά τους στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Δ. ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΕΝΕΞΕΙΣ

Τον Απρίλιο του 2008, εκδικάστηκαν στο Πρωτοδικείο Λαρίσης, μετά από αίτηση του κου Ξηροτύρη, Προέδρου του Συλλόγου Βλάχων Θράκης, τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα για τις παρατυπίες στις εκλογές του Νοεμβρίου 2007. Παρέστη φυσικά ο ίδιος και εγώ ως μάρτυς. Από την πλευρά του Δ.Σ. δεν παρέστη κανείς απολύτως, ούτε κάν ως μάρτυς, σαν να μην τους ενδιέφερε. Εκπροσωπήθηκαν από τη δικηγόρο κα Μπασδέκη, ενώ ως μάρτυς κατέθεσε ατυχώς η Πρόεδρος του Συλλόγου Αβδελλιωτών Τυρνάβου κα Μ. Τσιαλέρα, η οποία εκλήθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Η απόφαση -η 2622/08- του δικαστηρίου δημοσιεύτηκε με ημερομηνία 7/72008, και ως γνωστόν, ακύρωσε ως παράτυπη την όλη εκλογική διαδικασία, αναστέλλοντας τη λειτουργία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, μέχρι την τελική απόφαση της ακυρωτικής αγωγής. Έχει ενδιαφέρον πάντως το σημείο όπου η Πρωτοδίκης αναφέρει, διαβάζοντας τα πρακτικά του 2007, ότι επειδή επίκειται αναθεώρηση του καταστατικού (πού να ξέρει η καημένη ότι ούτε την ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. εκτέλεσαν), ένας επιπλέον λόγος έκπτωσης του Δ.Σ. είναι ότι πρέπει να έχει αναγνωρισμένη νομιμοποίηση και κύρος.

Η Ομοσπονδία έτσι βρέθηκε ακέφαλη και προφανώς υπήρχε ανάγκη για μία προσωρινή διοίκηση, έως ότου εκδικαστεί οριστικά και τελεσίδικα το θέμα. Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο θα διευθετούσε τα τρέχοντα (αν και ουσιαστικά δεν υπάρχουν ούτε νοίκι, ούτε έξοδα συντήρησης έδρας, μιά που η Ομοσπονδία δεν κατάφερε να αποκτήσει μετά από 26 χρόνια ένα μόνιμο χώρο με διεύθυνση, τηλέφωνο και fax και μόνο κατ’ όνομα και συμβολικά έχει έδρα την Λάρισα). Ωστόσο θα έπρεπε να αποφασίσει και γιά την έδρα του Συμποσίου 2009 και για το Αντάμωμα 2009, πράγματα που ενδιαφέρουν όλα τα μέλη φυσικά, αλλά κυρίως τους εκπεσόντες.

Το καλοκαίρι η δικηγόρος μας εντόπισε ξαφνικά, ότι είχε κατατεθεί αίτηση στο δικαστήριο για ορισμό προσωρινού Δ.Σ. από την πλευρά των εκπεσόντων, οι οποίοι πρότειναν ως προσωρινό Δ.Σ., εκείνο του 2005, δηλαδή σχεδόν τα ίδια πρόσωπα (8 στα 11) που εξέπεσαν με εντολή δικαστηρίου, προς δόξαν της ευθιξίας και της δεοντολογίας. Σε αντιδιαστολή, από πλευράς μας και σε συνεννόηση με αρκετούς συλλόγους και πρόσωπα (περίπου 10 Σύλλογοι), προτάθηκαν ως προσωρινά μέλη του Δ.Σ. 11 πρόσωπα που είχαν παλαιότερα διατελέσει στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας (πρόεδροι, αντιπρόεδροι, γενικοί γραμματείς κλπ.) και που θα μπορούσαν πράγματι να επαναφέρουν την ομαλότητα και την ηρεμία.

Φυσικά δεν διανοηθήκαμε να προτείναμε τους εαυτούς μας.

Η εξέταση των δύο προτάσεων στο Πρωτοδικείο Λαρίσης έγινε στις αρχές Νοεμβρίου 2008. Αυτή τη φορά ήταν παρόντα τα 8 μέλη του εκπεσόντος συμβουλίου, που στο μεταξύ, μετά την έκπτωσή τους, ώ του θαύματος και παρά τις ύβρεις που είχαν ανταλλάξει, αγαπήθηκαν μεταξύ τους, οι οποίοι επαναπρότειναν τον εαυτό τους ως προσωρινή διοίκηση.

Κατέθεσαν ένα υπόμνημα, εκ μέρους δήθεν 28 Συλλόγων, οι οποίοι πρότειναν να επανέλθει ως προσωρινό Δ.Σ. εκείνο του 2005. Στην αντιπαράθεση που έγινε ενώπιον του Δικαστηρίου, (μάρτυρες ο κος Α. Παπατόλιας και εγώ), η δικηγόρος των εκπεσόντων, αντί να προσπαθήσει να προβάλει τις προσωπικότητες των προτεινομένων εκπεσόντων για να πείσει το δικαστήριο για τη χρησιμότητα και την επάρκειά τους, προσπάθησε (και μέσω υπομνήματος και προφορικά) να μειώσει τα πρόσωπα που προτείναμε εμείς. Έφτασαν σε βαθμό απίστευτα προκλητικό και χυδαίο, να χρησιμοποιήσουν ακόμη και έγγραφα με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για τον κο Φ. Κιλιπίρη, με κατηγορίες που κατέπεσαν πάραυτα και παταγωδώς. Τους πήραν σβάρνα όλους με παραληρηματικό τρόπο, τον κο Κ. Αδάμ ως δήθεν υπεύθυνο των παρατυπιών, τους παλιούς προέδρους ως απόμαχους, ξεκομμένους και ανενεργούς πλέον, φυσικά εμένα από κεκτημένη ταχύτητα, μιά που δεν υπήρχε το όνομά μου στο προσωρινό Δ.Σ. και γενικώς τους πάντες πλην αυτών.

Μετά την θλιβερή εκείνη ημέρα, όπου συν τοις άλλοις κάποιος ακροατής ονόματι Τσούτσας, διατελέσας μάλιστα και Α/Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σχεδόν προπηλάκισε τον κο Ξηροτύρη και μας απείλησε αυτόν κι εμένα να μην τολμήσουμε να εμφανιστούμε στη Γ.Σ., η Ομοσπονδία ήταν σε αναμονή της απόφασης του Πρωτοδικείου για ορισμό προσωρινού Δ.Σ. Η απόφαση, η οποία εξεδόθη μετά από 3 μήνες, έλεγε το εξής εκπληκτικό και πρωτοφανές στα νομικά χρονικά :

Α) Ότι κανείς Σύλλογος από τους δήθεν 28 δεν είχε εξουσιοδοτήσει την δικηγόρο κα Μπασδέκη να τους εκπροσωπήσει. Προφανώς κάποιοι χρησιμοποιούν τους Συλλόγους εν αγνοία τους για να κάνουν τη δουλειά τους.

Β) Ότι μέχρι να εξουσιοδοτηθεί η κα Μπασδέκη από τους 28 Συλλόγους, δεν θα βγεί απόφαση

Φυσικά η δικηγόρος δεν εξουσιοδοτήθηκε ποτέ και έτσι η Ομοσπονδία έμεινε ακέφαλη, χωρίς προσωρινό Δ.Σ., εξ αιτίας του εμπαιγμού και των καμωμάτων των εκπεσόντων. Άρα καμία συνεννόηση ή απόφαση για το ετήσιο Συμπόσιο και το ετήσιο Αντάμωμα δεν μπορούσε να ληφθεί.

Σημειώνω εδώ, ότι δεν υπήρξε καμία επαφή, τηλεφωνική ή μη, από μεριάς του εκπεσόντος Προέδρου και όχι μόνον, προς τον κο Ξηροτύρη ή προς εμένα, έστω για να υπάρξει κάποιο συναινετικό φως στην όλη διένεξη. Ούτε από την επομένη των εκλογών, ούτε πριν την εκδίκαση των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων, ούτε μετά από αυτήν που εξέπεσαν, ούτε μέχρι το δικαστήριο για προσωρινό Δ.Σ., που βγήκε άγονο.

Αμέσως μετά όμως, προφανώς από τον φόβο της απώλειας και της οριστικής εκδίκασης της αγωγής, ο κος Σακελάρης ήρθε σε τηλεφωνική επαφή και με μένα και με τον κο Ξηροτύρη και έγιναν 2 συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη. Η 1η ήταν διερευνητική και η 2η σημαντικότερη, στις αρχές του 2009, όπου υπήρχε παρουσία και άλλων Προέδρων Συλλόγων. Συμμετείχαν οι κ.κ. Αδάμ, Σακελάρης, Ξηροτύρης, Λέντζιου, Λιάκος, Μουστάκας και εγώ. Ο κος Σακελάρης, αφού αποποιήθηκε των ευθυνών του για ό,τι συνέβη στα δικαστήρια, επικαλούμενος πλήρη άγνοια των ενεργειών των εκπεσόντων και της δικηγόρου του, ζήτησε από τον κο Ξηροτύρη να αποσύρει την αγωγή. Δεσμεύτηκε ότι αν συμβεί αυτό, θα συγκαλέσει αμέσως Γενική Καταστατική Αναθεωρητική Συνέλευση (εκείνη που αρνήθηκε να συγκαλέσει στις 16/3/2008, ως είχε υποχρέωση από την ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ.), θα ολοκληρώσει τυπικά τη θητεία του και δεν θα ασχοληθεί ποτέ ξανά με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Ο κος Ξηροτύρης συμφώνησε, αρκεί τα μέλη του εκπεσόντος Δ.Σ. να υπέγραφαν μία επιστολή, όπου θα καταγράφονταν τα πραγματικά γεγονότα και οι ευθύνες και θα ζητούσαν συγγνώμη για όλες τις κακοήθεις ενέργειες, στις οποίες είχαν προβεί. Συμφωνήθηκε να συντάξει ο κος Αδάμ μία επιστολή και να την αποστείλει στους κους Σακελάρη και Ξηροτύρη, ώστε να κάνουν τις όποιες διορθώσεις-προσθήκες, έως ότου συμφωνήσουν σε κοινό κείμενο.

Παραθέτω τις 3 επιστολές, ώστε να λάβουν γνώση όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας και να κρίνουν :

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πρόταση κου Κ. Αδάμ ως Δήλωση

Δ Η Λ Ω Σ Η

Σαν τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΠΣΒ που εξέπεσε μετά από την απόφαση 2622/2008 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαρίσης, δηλώνουμε προς τους συλλόγους – μέλη της Ομοσπονδίας μας και σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι:

1. Αναιρούμε την « Προσθήκη Αντίκρουσης – Σχολιασμός Μαρτυρικών καταθέσεων» που καταθέσαμε δια της πληρεξουσίου δικηγόρου Νικολέττας Μπασδέκη, χαρακτηρίζοντας την «ατυχή» και συγκεκριμένα εκφράζουμε την εκτίμηση προς τους πρώην προέδρους της Ομοσπονδίας κ. Κων/νο Αδάμ και κ. Φώτη Κιλιπίρη, μαζί με την λύπη μας για τις ατυχείς μας προτάσεις, που είχαν σαν συνέπεια τη δυσφήμηση τους.

2. Εκφράζουμε την εκτίμηση μας στα πρόσωπα των προέδρων των συλλόγων βλάχων Θράκης κ. Νικολάου Ξηροτύρη και του συλλόγου Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης κ. Γεωργίου Συνεφάκη, ζητώντας συγνώμη για την ηθική βλάβη την οποία προκαλέσαμε εξαιτίας της δικαστικής αντιδικίας την οποία είχαμε και για τους «ατυχείς» χαρακτηρισμούς μας, όσον αφορά τα κίνητρα της ενέργειας τους.

3. Ζητούμε συγνώμη, γιατί με την ενέργεια μας να μην παραδώσουμε έγκαιρα τα πρακτικά της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης και της εφορευτικής επιτροπής, ως οφείλαμε , παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους, γίναμε αίτιοι της δικαστικής διαμάχης που ακολούθησε και είχε σαν συνέπεια τον διχασμό της Ομοσπονδίας και την πλήρη αδρανοποίηση της.

4. Δηλώνουμε ότι επιθυμούμε μετά από αυτή την έγγραφη δήλωση ανάληψης ευθύνης από την πλευρά μας, την απόσυρση της αγωγής κατά των διαδικασιών εκλογής εφορευτικής επιτροπής των τελευταίων αρχαιρεσιών της Π.Ο.Π.Σ.Β., από την πλευρά του Συλλόγου Βλάχων Θράκης, η οποία θα έχει αποτέλεσμα την αναφορά στη διοίκηση της Π.Ο.Π.Σ.Β. του τελευταίου Δ.Σ που προήλθε από τις ανωτέρω αρχαιρεσίες.

5. Τέλος με την παρούσα δεσμευόμαστε σαν Δ.Σ της Π.Ο.Π.Σ.Β ότι εντός του Μαρτίου 2009 θα προκηρύξουμε την τακτική καταστατική γενική συνέλευση, με σκοπό την τροποποίηση άρθρων του καταστατικού της Π.Ο.Π.Σ.Β, όπως άλλωστε δεσμευόμαστε από σχετική ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης και η οποία εκκρεμεί από τον Μάρτιο του 2008.

Με τιμή - Το εκπεσόν Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Π.Σ.Β

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πρόταση κου Μ. Σακελάρη ως Ανακοίνωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΠΣΒ που προέκυψε από τις εκλογές της γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας στις 25 Νοεμβρίου του 2007, και που με βάση την υπ΄αριθμ. 2622/2008 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαρίσης ( διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) ανέστειλε την από 25.11.2007 απόφαση της ως άνω συνελεύσεως περί εκλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου και της εξελεγκτικής επιτροπής, μέχρι εκδόσεως οριστικής αποφάσεως επί της ασκηθείσης αγωγής και προς αποφυγή περαιτέρω δικαστικών αγώνων δηλώνει τα ακόλουθα:

1. Εκφράζει την εκτίμηση του στους πρώην προέδρους της Ομοσπονδίας κκ. Κων/νο Αδάμ και Φώτη Κιλιπίρη.

2. Εκφράζει την εκτίμηση του στα πρόσωπα των προέδρων των συλλόγων Βλάχων Θράκης και Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης κκ. Νικόλαο Ξηροτύρη και Γεώργιο Συνεφάκη.

3. Δηλώνει ότι επιθυμεί την παραίτηση από το δικόγραφο της αγωγής για την ακυρότητα των πράξεων της Γενικής Συνέλευσης και της Εφορευτικής Επιτροπής.

4. Δεσμεύεται όπως εντός του μηνός Μαρτίου 2009 συγκαλέσει καταστατική γενική συνέλευση με σκοπό την τροποποίηση του καταστατικού.

ΤΟ Δ.Σ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πρόταση κου Ν. Ξηροτύρη ως Δήλωση

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Π.Σ.Β. ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2007

Προς όλους τους Συλλόγους-Μέλη της Ομοσπονδίας

Τα μέλη του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Π.Σ.Β., που εξέπεσε μέ την απόφαση 2622/07.07.2008 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαρίσης (Διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) και τα οποία προσυπογράφουν στο τέλος, δηλώνουμε προς όλους τους Συλλόγους-μέλη της Ομοσπονδίας μας, όπως και σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι:

1. Αναιρούμε την «Προσθήκη Αντίκρουσης - Σχολιασμός Μαρτυρικών καταθέσεων» που καταθέσαμε δια της πληρεξουσίου δικηγόρου μας Νικολέττας Μπασδέκη κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, το περιεχόμενο της οποίας χαρακτηρίζουμε ατυχές καί αναληθές και συγκεκριμένα :

A. Εκφράζουμε την εκτίμηση και τον σεβασμό μας προς τους πρώην προέδρους της Ομοσπονδίας κ. Κωνσταντίνο Αδάμ και κ. Φώτιο Κιλιπίρη, τους οποίους τιμούμε για την συνολική προσφορά τους στην Ομοσπονδία. Ταυτόχρονα εκφράζουμε τη λύπη μας καί ζητούμε συγνώμη για τις ατυχείς φράσεις, ανοίκειες και παράτυπες χρήσεις ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αναφορές και χαρακτηρισμούς, όπως εμφανίστηκαν στο εν λόγω κείμενο Αντίκρουσης, που είχαν ως συνέπεια την προσβολή και μείωση της προσωπικότητάς τους και τη δυσφήμηση της κοινωνικής τους υπόστασής.

B. Εκφράζουμε την εκτίμηση μας στα πρόσωπα του Προέδρου των Συλλόγων Βλάχων Θράκης κ. Νικολάου Ξηροτύρη καί του Προέδρου του Συλλόγου Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης ‘Ο Γεωργάκης Ολύμπιος’ κ. Γεωργίου Συνεφάκη (τα οποία αναφέρονται στο κείμενο Αντίκρουσης), καθώς και σε κάθε άλλο πρόσωπο ή Σύλλογο που συμπαρατάχθηκε με την άποψή τους. Εκφράζουμε τη λύπη μας καί ζητούμε συγνώμη για την ηθική βλάβη την οποία ενδεχομένως προκαλέσαμε εξαιτίας της δικαστικής αντιδικίας την οποία είχαμε, καθώς και για τους ατυχείς, αναληθείς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς μας, όσον αφορά τα κίνητρα της ενέργειάς τους.

2. Ζητούμε συγνώμη, γιατί με την ενέργεια μας να μην παραδώσουμε έγκαιρα τα πρακτικά της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης και της εφορευτικής επιτροπής, ως καταστατικώς οφείλαμε προς κάθε Σύλλογο-Μέλος που έχει έννομο συμφέρον, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους, γίναμε αποκλειστικά αίτιοι της δικαστικής διαμάχης που ακολούθησε. Σημειώνεται ότι οι, λόγω ολιγωρίας και αδιαφορίας μας, ενέργειες του κ. Ξηροτύρη, αφορούσαν διαδικασίες αστικού δικαίου (ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή) και όχι φυσικά ποινικού δικαίου (μηνύσεις κλπ.), όπως κακώς καί ψευδώς κυκλοφόρησε. Δυστυχώς αυτή η τακτική μας και η κατά συνέπεια αντίδραση του κου Ν. Ξηροτύρη, είχε σαν συνέπεια τον διχασμό της Ομοσπονδίας, την πλήρη αδρανοποίηση της λόγω έλλειψης πλέον Διοίκησης και την αναστολή κάθε δραστηριότητάς της.

3. Ζητούμε συγγνώμη, διότι εξ αμελείας δεν εκτελέσαμε την ομόφωνη απόφαση της Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης της 25ης/11ου/2007, περί ειδικής Αναθεωρητικής Καταστατικής Συνέλευσης στις 16/03/2008 για την Αναθεώρηση του Καταστατικού της Ομοσπονδίας, κατά παράβαση των σχετικών άρθρων του ισχύοντος καταστατικού του 1985.

4. Δυστυχώς, η απόφαση 362/2008 (4/12/2008) του Πρωτοδικείου Λαρίσης, μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων (παράσταση στη Λάρισα στις 4/11/2008), δεν όρισε προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, διότι εξ αιτίας της έλλειψης πληρεξουσιότητας από μέρους μας προς την δικηγόρο μας κα Νικολέττα Μπασδέκη, δεν εκπροσωπηθήκαμε νομίμως. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ομοσπονδία εξ αιτίας μας συνεχίζει να παραμείνει ακέφαλη και να υπάρχει αδυναμία διεκπεραίωσης βασικών ζητημάτων και επιλογών, όπως η επιλογή της έδρας της 3ης Σύναξης Βλάχων για την κοπή της πίττας 2009 (μια που δεν εφαρμόσαμε πέρσι την παλιά απόφαση για μόνιμη έδρα κοπής της πίττας τής Π.Ο.Π.Σ.Β. στη Θεσσαλονίκη), της έδρας του 11ου Συμποσίου και της έδρας του 26ου Ανταμώματος

5. Ελπίζουμε ότι αυτή η έγγραφη δήλωση ανάληψης ευθύνης από την πλευρά μας, θα συμβάλει στην απόσυρση της αγωγής από μέρους του Προέδρου των Συλλόγων Βλάχων Θράκης κ. Νικολάου Ξηροτύρη κατά των διαδικασιών εκλογής εφορευτικής επιτροπής των τελευταίων αρχαιρεσιών της Π.Ο.Π.Σ.Β., η οποία απόσυρση θα έχει ως αποτέλεσμα την επαναφορά στη διοίκηση της Π.Ο.Π.Σ.Β του τελευταίου Δ.Σ που προήλθε από τις ανωτέρω αρχαιρεσίες, το οποίο και θα ολοκληρώσει τη θητεία του μέχρι την εκλογο-απολογιστική Γενική συνέλευση του 2009.

6. Τέλος με την παρούσα δεσμευόμαστε ότι σε περίπτωση απόσυρσης της αγωγής από την πλευρά του Συλλόγου Βλάχων Θράκης και την επαναφορά μας στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας, ως Δ.Σ της Π.Ο.Π.Σ.Β. θα προβούμε, μέχρι τη λήξη της θητείας μας, σε κάθε ενέργεια που θα επαναφέρει και θα αποκαταστήσει την, από όλη αυτή την ατυχή διαδικασία, τρωθείσα ηρεμία και την συνοχή μεταξύ των μελών της Ομοσπονδίας.

7. Πρώτιστη ενέργεια είναι η σύγκλιση της εξ αμελείας μη γενομένης Γενικής Αναθεωρητικής Καταστατικής Συνέλευσης το ταχύτερο δυνατόν, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των άρθρων του καταστατικού της Π.Ο.Π.Σ.Β και την εξυγίανση των σημερινών τρόπων εκπροσώπησης και εκλογής, ώστε οι επόμενες εκλογές το 2009 να γίνουν με αναλογικό σύστημα (όπως εξ άλλου ήταν και η ομόφωνη εισήγησή του Δ.Σ. προς τα μέλη το 2007). Ως γνωστόν, λόγω της αδυναμίας ελέγχου του αριθμού των επί μέρους εκπροσώπων του κάθε Συλλόγου-Μέλους, του πλειοψηφικού συστήματος και της γιγάντωσης της Ομοσπονδίας, με το ισχύον σύστημα δεν εκφράζεται πλέον ούτε χωρικά ούτε αντιπροσωπευτικά το σύνολο των μελών, δημιουργώντας αναπόφευκτα συγκρουσιακούς πυρήνες οριακών πλειοψηφιών και μειοψηφιών μέσα στο ίδιο το Δ.Σ. (βλέπε την από 2/12/2007 χαρακτηριστική επιστολή των 5 της μειοψηφίας για τους 6 της πλειοψηφίας του εκπεσόντος Δ.Σ. προς όλους τους Συλλόγους-Μέλη).

Η παρούσα επιστολή - δήλωση, συντάσσεται, πρωτοκολλείται και κατατίθεται επισήμως στα αρχεία της Ομοσπονδίας και αποστέλλεται μέ συστημένη επιστολή προς ενημέρωση σε όλους τούς συλλόγους-μέλη της. Στο βαθμό δε που υπογράφεται από τουλάχιστον τα 2/3 των εκπεσόντων μελών του Δ.Σ. 2007-2009, ώστε να έχει ισχύ, αποτελεί ως ύστατο βήμα, μία ένδειξη της καλής θέλησης και των δύο πλευρών να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατόν, το μεγάλο πρόβλημα της ακυβερνησίας της Ομοσπονδίας που προέκυψε από την απόφαση 2622/07.07.2008 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαρίσης και του κινδύνου της διακοπής της συνέχειας της πορείας της.

Με τιμή - Τα μέλη του εν αναστολή της λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου 2007-2009 της Π.Ο.Π.Σ.Β. (έπονται οι υπογραφές)

Ο κος Σακελάρης, μετά και από μία συνάντηση όλων των εκπεσόντων και άλλων συλλόγων στη Βέροια, με οικοδεσπότη τον τοπικό σύλλογο (προσωπικά με χαροποιεί ιδιαιτέρως η επανασύσφιξη αυτών ειδικά των σχέσεων), συγκάλεσε συνάντηση όλων των μελών στις 8/3/2009 στη Λάρισα. Εκεί το εκπεσόν Δ.Σ. αποφάσισε να αρνηθεί την υπογραφή στην πρόταση Ξηροτύρη, παρ’ όλο που τίποτε απολύτως το αναληθές δεν εμπεριείχε, αλλά και τίποτε δεν έκρυβε από τα μέλη της Ομοσπονδίας. Απλώς τα ενημέρωνε λεπτομερώς για τα όσα συνέβησαν από τις εκλογές του 2007 έως σήμερα. Το πρόσχημα ήταν (προτροπή των δικηγόρων-μελών του εκπεσόντος Δ.Σ.), ότι σε περίπτωση υπογραφής, ο κος Ξηροτύρης δήθεν θα έκανε μετά, άκουσον-άκουσον, μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Όρισαν μία τριμελή επιτροπή διαπραγματεύσεων, αποτελούμενη από τους κους Κοκκώνη και Αδάμ και την κα Τσαματσούλη, η οποία συναντήθηκε με τον κο Ξηροτύρη, την κα Λέντζιου, τον κο Τζίκα και εμένα στη Θεσσαλονίκη. Η επιτροπή μάς ενημέρωσε για τα καθέκαστα. Ο κος Ξηροτύρης, για να καταπέσει κάθε προσχηματικός ενδοιασμός, δέχθηκε να προστεθεί στην επιστολή του μία παράγραφος, η οποία θα τόνιζε κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση υπογραφής της επιστολής, έστω από τα 2/3 των 11, δεν θα προέβαινε σε καμία περαιτέρω δικαστική ενέργεια και το θέμα θα εθεωρείτο οριστικώς και αμετακλήτως λήξαν. Ούτε αυτό έγινε αποδεκτό από τους 11 εκπεσόντες, αποδεικνύοντας ότι οι σκοποί τους ήταν άλλοι τελικά.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας ας κρίνουν μόνα τους πλέον για το ποιός οδήγησε σ’ αυτή την κατάσταση τα πράγματα και ποιός δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Εν πάση περιπτώσει, η οριστική και τελική εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων έγινε στις 7 Απριλίου 2009 στο Πρωτοδικείο Λαρίσης. Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι αυτή τη φορά δεν προσήλθαν, όχι μόνον κανένα μέλος των εκπεσόντων, αλλά ούτε κάν η δικηγόρος τους. Η δίκη έγινε εν απουσία τους και οι εκπεσόντες δικάστηκαν ερήμην τους. Η απόφαση θα εκδιδόταν σε 2-3 μήνες.

Στο μεταξύ, ο κος Σακελάρης, έχοντας ως μοναδικό κίνητρο την εμφάνισή του ως Προέδρου της Ομοσπονδίας, έστω και με κουτοπόνηρο τρόπο, εφηύρε το σχήμα οργάνωσης του ετησίου Ανταμώματος στη Λάρισα (φυσικά για Συμπόσιο ούτε λόγος), με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων Λαρίσης ως οργανωτών. Έδωσε τον τίτλο ‘Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων’, τίτλο που μόνον η Ομοσπονδία μπορεί να χρησιμοποιεί, κρατώντας ως τυπική πισινή το ότι δεν έδωσε την αύξουσα αρίθμηση (26ο), ώστε να μην έχει και άλλα προβλήματα παράνομης οικειοποίησης και αντιποίησης τίτλων.

Ενημέρωσα προσωπικά μέσω της εφημερίδας ‘Ελευθερία’ Λαρίσης τους επισήμους προσκεκλημένους (υπουργούς κλπ.), να προσέξουν τις προσφωνήσεις τους, ώστε να μην κάνουν κάποιο λάθος και εκτεθούν, αποκαλώντας τον κο Σακελάρη Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, όπως κατά καιρούς εμφανιζόταν (βλέπε φωτό δεξιά από την ‘Ελευθερία’ Λαρίσης), μετά την έκπτωσή του από το αξίωμα. Ας μην ξεχνάμε, ότι στη συνέλευση του 2007, άρτι εκλεγείς βουλευτής Λαρίσης με την Ν.Δ., ευχαρίστησε δημοσίως τον κο Σακελάρη για τη στήριξη που παρείχε η Ομοσπονδία στην επανεκλογή του, προς δόξαν της ακομμάτιστης Ομοσπονδίας όπως ορίζει το καταστατικό, η δεοντολογία, το πνεύμα συσπείρωσης που πρέπει να διέπει τα μέλη μας και η κοινή λογική. Χάθηκε η αιδώς τελικά.

Το ψευδοπανελλήνιο αντάμωμα, είχε τη γνωστή κακή κατάληξη (από την ‘Ελευθερία’ και από ομολογίες συμμετασχόντων), με σχεδόν άδειο το κλειστό γυμναστήριο της Λάρισας. Αυτό αποτελεί και μία έμμεση, άσκοπη, αδικαιολόγητη αλλά και απίστευτη φθορά για την Ομοσπονδία, με τη σύγχυση που δημιούργησε.

Εγώ πάλι, δίχως να κατονομάζομαι αλλά σαφώς να φωτογραφίζομαι, εισέπραξα μία ανακοίνωση στη εφημερίδα ‘Ελευθερία’, από δήθεν 70 Συλλόγους Βλάχων (μάλλον θα αυγάτησαν ξαφνικά οι 28 που δήθεν εξουσιοδότησαν την κα Μπασδέκη χωρίς να το ξέρουν).

Σίγουρα πολλά μέλη της Ομοσπονδίας δεν έχουν ιδέα το ότι χρησιμοποιήθηκαν και πάλι από τον κο Σακελάρη, ο οποίος λειτουργεί ως ο νονός τους, στην προσπάθειά του να επιπλεύσει επικοινωνιακά. Η ανακοίνωση μιλάει για ανυπόστατες πληροφορίες, δηλαδή είναι ανυπόστατο το ότι ο κος Σακελάρης δεν είναι πλέον πρόεδρος και ότι το αντάμωμα δεν ήταν οργανωμένο από την Ομοσπονδία.

Επίσης ότι εγώ προσβλέπω σε προσωπικά και ιδιοτελή οφέλη (εδώ μάλλον οι λέξεις χάνουν το νόημά τους). Παραθέτω το σχετικό απόκομμα, χωρίς άλλα σχόλια. Απλώς καταθέτω τη θλίψη μου για τέτοιες ενέργειες, οι οποίες προσβάλλουν την Ομοσπονδία και την καλή προαίρεση των μελών της, από ανθρώπους οι οποίοι εκμεταλλεύονται την άγνοιά τους για τα γεγονότα.

Εν πάση περιπτώσει, στις 8 Ιουλίου 2009, με την απόφαση 191-08.07.2009, το δικαστήριο ακύρωσε οριστικά και αμετάκλητα τις εκλογές της 25ης/11ου/2007, εξ αιτίας όλων των παρατυπιών που έγιναν, επέβαλε δε όλα τα δικαστικά έξοδα στους 11 εκπεσόντες.

Ε. ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Μετά την οριστική και αμετάκλητη έκπτωση του Δ.Σ., η λύση που διαφαίνεται είναι ο ορισμός μίας προσωρινής διοίκησης, από το Πρωτοδικείο πάλι, για τη διενέργεια άμεσων εκλογών.

Πρακτικά, θα επιστρέψουμε στην κατάσταση του 2007, έχοντας χάσει 2 χρόνια χωρίς λόγο. Αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν :

α) Οι εκλογές ήταν καθαρές και γινόταν νομοτύπως

β) Εάν εδίδοντο τα πρακτικά, ως όφειλαν, σεβόμενοι το καταστατικό

γ) Εάν από την πρώτη στιγμή της έκπτωσης, το τότε Δ.Σ. είχε παραιτηθεί σύσσωμο, οπότε θα είχαν γίνει αμέσως επαναληπτικές εκλογές, με νόμιμο τρόπο πλέον, με νομίμους και κανονικούς εκλέκτορες, ταυτοπροσωπία με την επίδειξη επισήμων εγγράφων και με δικαστική αντιπρόσωπο πλέον, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Τότε και μόνον τότε η ροή της ζωής της Ομοσπονδίας θα είχε συνεχιστεί απρόσκοπτα. Αυτό φυσικά θα απαιτούσε ευθιξία και αίσθηση της δεοντολογίας, η οποία δυστυχώς φαίνεται ότι έλειπε. Βέβαια αυτό θα εμπεριείχε και κάποιο ρίσκο, δηλαδή ότι το αποτέλεσμα θα ήταν καθαρό και ενδεχομένως διαφορετικό. Η καρέκλα για ορισμένους όμως, φαίνεται να είναι αυτοσκοπός.

Πάντως ο κος Ξηροτύρης και όλοι όσοι διαφωνήσαμε με τον τρόπο που διεξήχθησαν οι εκλογές, δικαιωθήκαμε πλήρως από τα δικαστήρια και αυτό είναι μία ηθική ανταμοιβή για μας που συμβάλαμε στην αποκατάσταση της νομιμότητας, έστω και αν λοιδορηθήκαμε. Είναι ντροπή να κατηγορούνται αυτοί που δικαιώθηκαν από το νόμο και να παίζουν το ρόλο του θύματος οι υπεύθυνοι των παρατυπιών, της αδιαφάνειας, της υποβάθμισης και του ευτελισμού της Ομοσπονδίας. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι κάποιοι πήραν παραδειγματικά ένα καλό μάθημα, ώστε να μην ξανατολμήσουν να παίξουν με τους θεσμούς. Ελπίζω ότι δεν θα ξανασυμβούν ποτέ πλέον οι ασχήμιες που ζήσαμε όλοι μας επί 2 χρόνια, μιά που πλέον έχουσιν γνώσιν οι φύλακες.

Ωστόσο, ή όλη αυτή διαδικασία, έβγαλε στην επιφάνεια και δίδαξε και ορισμένα άλλα πράγματα, τουλάχιστον σε μένα προσωπικά. Επαναβεβαίωσε την άποψή μου ότι το πρόβλημα ξεκινάει από τις ασάφειες ενός πεπαλαιωμένου καταστατικού και από το αμιγώς πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα πολώσεων και της δημιουργίας διπολικών ομάδων εξουσίας και μικροκομματικών συμπεριφορών. Επίσης επιτρέπει σε συλλόγους-σφραγίδες να καθορίζουν τις διοικήσεις της Ομοσπονδίας, μιά που κανείς δεν ελέγχει κανέναν, κατά πόσον πληροί τις εκλογικές προϋποθέσεις που ορίζει το καταστατικό.

Το 2007 προ των εκλογών, είχα την ευκαιρία να καταθέσω τις απόψεις μου εγγράφως (θα το θυμάστε ότι ο κος Ξηροτύρης και εγώ ήμασταν οι μόνοι που κατέθεσαν εγγράφως τις απόψεις τους, ώστε να τις γνωρίζουν οι εκλέκτορες) σε όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας και φυσικά στο Δ.Σ., περί ανασυγκρότησης εκ βάθρων της Π.Ο.Π.Σ.Β. Θεωρήθηκε πρωτοποριακό από το τότε Δ.Σ. στη σύσκεψη των Τρικάλων και απερρίφθη μετ’ επαίνων. Το Δ.Σ. ασπάσθηκε μόνον την αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε μία μορφή πιο αναλογική, την οποία απέστειλε μεν σε όλα τα μέλη, αλλά φυσικά αμέσως μετά την υπονόμευσε, μη συγκαλώντας εγκαίρως την Γενική Καταστατική Συνέλευση πριν τις εκλογές και καταστρατηγώντας την ομόφωνη απόφασή της για τον Μάρτιο του 2008.

Σήμερα, μετά όλα αυτά τα γεγονότα, η πεποίθησή μου έχει ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο για τη σωστή κατεύθυνση των απόψεών μου, οι οποίες εάν εφαρμοστούν, δεν θα επιτρέψουν την επανεμφάνιση τέτοιων συμπεριφορών αλαζονείας και θα προστατεύσουν την Ομοσπονδία από το να περιπέσει πάλι σε κρίση και μαρασμό.

Επιγραμματικά αναφέρω τα κεντρικά σημεία, προς υπενθύμιση (όποιος θέλει, ας ανατρέξει στην αναλυτική επιστολή που είχα αποστείλει τον Οκτώβριο του 2007 σε όλα τα μέλη) :

1. Πρωτοβάθμια όργανα

Ο κάθε Σύλλογος αποτελεί το βασικό πρωτοβάθμιο κύτταρο της Ομοσπονδίας και διέπεται από πλήρη ανεξαρτησία και αυτοτέλεια ως προς τη λειτουργία και τη δομή του. Ως προς τη σχέση του με την Ομοσπονδία σε επίπεδο εκπροσώπησης, κάθε Σύλλογος εκπροσωπείται στη Γ.Σ. της Πανελλήνιας από έναν και μόνον έναν εκπρόσωπο-εκλέκτορα, ανεξάρτητα από τον αριθμό μελών του, μια που καταστρατηγήθηκε οικτρά το μοντέλο <50=1, 100="2">100=3. Η μοναδιαία εκπροσώπηση επίσης δημιουργεί μεγαλύτερη ευελιξία στις απαρτίες και δεν αλλοιώνει σημαντικά τα αποτελέσματα, σε περίπτωση αποχής και των τριών εκπροσώπων ενός Συλλόγου. Αυτός ο εκπρόσωπος-εκλέκτορας, ορίζεται με απόφαση της Γ.Σ. του Συλλόγου, έχει θητεία όση και η θητεία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, είναι ανακλητός μόνο με άλλη απόφαση της Γ.Σ. και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. γιά μονοετή θητεία, μη επαναλαμβανόμενη.

2. Δευτεροβάθμια όργανα

· Δημιουργούνται οι Περιφερειακές Οργανώσεις της Ομοσπονδίας, οι οποίες συμπίπτουν με τις Περιφέρειες της χώρας. Προτείνονται κατ’ αρχάς οι 5 βασικές (Ήπειρος, Θεσσαλία, Κ. Μακεδονία, Δ. Μακεδονία και Α. Μακεδονία-Θράκη). Οι Περιφερειακές Οργανώσεις θα περιλαμβάνουν τους Συλλόγους, οι οποίοι έχουν την έδρα τους εντός των ορίων της περιφέρειας. Σε περίπτωση διπλής έδρας (τόπος καταγωγής και τόπος έδρας), ο Σύλλογος επιλέγει με απόφαση ή του Δ.Σ. ή της Γ.Σ. του, οριστικά και αμετάκλητα τη μία.

· Στην Περιφερειακή Οργάνωση, κάθε τοπικός Σύλλογος εκπροσωπείται από ένα μέλος του, το οποίο ορίζει η Γ.Σ. ή το Δ.Σ. του Συλλόγου, με παρόμοιες διαδικασίες και αρμοδιότητες εκείνου για την Γ.Σ. της Ομοσπονδίας.

· Οι πρωτοβάθμιοι εκπρόσωποι εκλέγουν τα Περιφερειακά Συμβούλια της Ομοσπονδίας. Τα Περιφερειακά Συμβούλια είναι 5μελή, με Πρόεδρο, Αναπληρωτή Πρόεδρο, Γραμματέα, Αναπληρωτή Γραμματέα και Ταμία. Επίσης εκλέγουν και ένα μέλος (όχι υποχρεωτικά τον Πρόεδρο του Π.Σ.), ως μέλος του Κεντρικού Δ.Σ. της τριτοβάθμιας Ομοσπονδίας, έτσι ώστε πάντοτε στο κεντρικό Δ.Σ. να εκπροσωπούνται όλοι οι περιφερειακοί χώροι (5 αρχικά, όσες και οι περιφέρειες). Η σταυροδοσία είναι πάντοτε 2 σταυροί για το 5μελές.

· Οι αρμοδιότητές των Περιφερειακών Συμβουλίων είναι ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων Συλλόγων και η ενδιάμεση σύνδεσή τους με το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Ο περιφερειακός συντονισμός των πρωτοβάθμιων Συλλόγων, η αριθμητική τους επαύξηση (και κατ’ επέκταση της Ομοσπονδίας) και η συσπείρωσή τους, πρέπει να αποτελεί κεντρικό στόχο και της Ομοσπονδίας, ώστε να ριζώσει τοπικά και περιφερειακά.

3. Τριτοβάθμιο όργανο

· Τα υπόλοιπα 6 μέλη του κεντρικού Δ.Σ. εκλέγονται απ’ ευθείας από τα πρωτοβάθμια όργανα, τους Συλλόγους, με καθολική εκλογική διαδικασία όπως και σήμερα.

· Προτείνεται ο αριθμός της σταυροδοσίας να είναι πάντοτε κατά δύο σταυρούς λιγότερος από το μισό του αριθμού των μελών του κεντρικού Δ.Σ. (2 στο 6μελές), ώστε να αποφεύγονται πολώσεις και πλειοψηφικές καταστάσεις.

· Η θητεία των Περιφερειακών Συμβουλίων και του Κεντρικού Συμβουλίου να είναι 2ετής. Η θητεία των μελών του Δ.Σ. να είναι πεπερασμένη και να περιορίζεται σε 2 θητείες. Έτσι θα διασφαλισθεί η κυκλική εναλλαγή και η αξιοποίηση περισσοτέρων μελών της Ομοσπονδίας, τα οποία θα ασχοληθούν με τα κοινά, θα αποκτήσουν διοικητική εμπειρία και θα συσσωρεύσουν πολύτιμη εμπειρία για τους Συλλόγους τους.

· Σε περίπτωση που δεν οργανωθούν ή δεν λειτουργήσουν τα Περιφερειακά Συμβούλια και κατ’ επέκταση δεν ορίσουν εκπρόσωπο στο Κεντρικό Δ.Σ., ορίζεται ως μέλος του κεντρικού Δ.Σ. ο εκλεγείς ως πρώτος επιλαχών (ο 7ος και ούτω καθ’ εξής) στις κεντρικές εκλογές.

4. Σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό αυτό το σχήμα της νέας δομής και παραμείνει το σημερινό μοντέλο, τότε οι σταυροί προτίμησης για το κεντρικό Δ.Σ. να είναι κατά 2 λιγότεροι από το ήμισυ των εδρών (4 στους 11 ή 5 στους 13 εάν αυξηθούν οι έδρες)

Δυστυχώς ήρθαν (ή μάλλον κάποιοι τα έφεραν) έτσι τα πράγματα, ώστε οι επόμενες εκλογές να γίνουν με το ισχύον καθεστώς, μιά που η όποια προσωρινή διοίκηση ορισθεί από το Πρωτοδικείο, θα έχει ως μοναδική αρμοδιότητα τη διενέργεια εκλογών και τίποτε άλλο. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξαναπέσει η Ομοσπονδία στην ίδια πόλωση, στις ίδιες αντιπαραθέσεις και όλα αυτά εις βάρος της θέσης που πρέπει να έχει στην ελληνική κοινωνία.

Προτείνω λοιπόν, η όποια νέα διοίκηση, να έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Το πρώτο της μέλημα να είναι η αναθεώρηση του καταστατικού της, μιά που αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν τις εκλογές και αμέσως μετά η εκ βάθρων αναδιοργάνωσή της σε νέες υγιείς βάσεις. Αμέσως μετά την αναθεώρηση του καταστατικού και εάν αποφασίσει και εγκρίνει η Γενική Συνέλευση τη νέα δομή και το νέο εκλογικό σύστημα, να επαναπροκηρύξει εκλογές με τα νέα δεδομένα. Ούτως ή άλλως, θα χρειαστεί ικανός χρόνος ώστε να εφαρμοστούν όσα τυχόν αποφασιστούν.

Δυστυχώς η σημερινή λειτουργία της Ομοσπονδίας περιορίζεται μόνον σε ελάχιστες (2-3 ετήσιες), χορευτικές κυρίως εκδηλώσεις, πράγμα σημαντικό και αναγκαίο, αλλά όχι ικανό. Η Ομοσπονδία θα πρέπει να αποκτήσει εμβέλεια όχι μόνον σε κεντρικό εθνικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό, ώστε να ελέγχει και να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση θέσεων που την αφορούν. Επομένως θα πρέπει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε πεδία πιό ουσιαστικά από τις σημερινές δημόσιες εκφράσεις της, όπως η διαρκής παρουσία της σε σχετικά συνέδρια, εθνικά και διεθνή, εκδοτικές δραστηριότητες, έκδοση εφημερίδας κλπ.. Κυρίως όμως να παρεμβαίνει σε κάθε προσπάθεια από εξωγενείς παράγοντες να την παρακάμψουν, να την διαβρώσουν να την διαβάλλουν, να την υποβαθμίσουν ή να αλλοιώσουν την ιστορία των Βλάχων.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα της απουσίας της Ομοσπονδίας από σοβαρά θέματα, είναι ότι ενώ η Π.Ο.Π.Σ.Β. κατατρίβονταν με τη διοικητική της μιζέρια και ανυπαρξία, εμφανίζοντας δημοσίως ένα τεράστιο κενό, παρά λίγο να περάσει και να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης πρόταση για τη θεσμοθέτηση ‘βαλκανικής βλαχικής μειονότητας’.

Ειδοποιήθηκα στις 21 Ιουνίου 2009 από τους κους Κ. Αδάμ και Ν. Ξηροτύρη για το θέμα και κατεπειγόντως συνέγραψα εκ του μηδενός (δεν είχα κανένα παλαιότερο ανάλογο στοιχείο) ένα κείμενο ενημέρωσης και προβολής των θέσεών μας, το οποίο θα έπρεπε να υπήρχε από καιρό στα γραφεία των αρμοδίων και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το παραθέτω αυτούσιο (εστάλη στις 24/6/2009 -η Σύνοδος ήταν στις 25 & 26/6/2009- σε όλους όσοι αναφέρονται ως αποδέκτες του κειμένου), ώστε να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος και το ανούσιο και άχαρο της δικής μας συμπεριφοράς, που διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίουμε την κάμηλο, εξ αιτίας καρεκλοκενταυρικών νοοτροπιών :

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Προς :

Το Συμβούλιο της Ευρώπης - Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων Συμβούλιου της Ευρώπης

Κοιν. :

Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας


Πρωθυπουργό της Ελλάδας


Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων


Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας


Υπουργό Πολιτισμού

Κοιν. :

Εκπροσώπους & αναπληρωτές εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης :

Κα Παπαδημητρίου, Κα Ψαρούδα-Μπενάκη, Κο Βουλγαράκη, Κο Κεφαλογιάννη, Κο Πάγκαλο, Κο Βρεττό, Κα Ζήση και Κο Γιαννέλη, Κο Λιάσκο, Κο Σταμάτη, Κα Γιαννακά, Κα Κανέλλη, Κο Μπανιά, Κο Αϊβαλιώτη

Αξιότιμες/οι κυρίες/οι Βουλευτές – Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης

Με την παρούσα επιστολή, οι κάτωθι αναφερόμενοι Σύλλογοι, που συσπειρώνουν και εκπροσωπούν πολίτες της Ελλάδας με βλάχικες ρίζες, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα εξής :

Εδώ και αρκετά χρόνια, ορισμένα μεμονωμένα πρόσωπα, τα οποία παρουσιάζονται ψευδεπίγραφα ως εκπρόσωποι «Βλάχικων Συλλόγων», απευθύνονται, κατά καιρούς, στο Συμβούλιο της Ευρώπης ή άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς και υπηρεσίες, επιχειρώντας να παρουσιάσουν μία «βλάχικη μειονότητα», να διεκδικήσουν και να προασπίσουν δήθεν «μειονοτικά δικαιώματα». Με αυτή την επιστολή θα θέλαμε να κάνουμε κατανοητό πως, ουσιαστικά, κινούμενοι ή υποκινούμενοι από ύποπτους πολιτικο-οικονομικούς χώρους, εκπροσωπούν μόνο τους εαυτούς τους, αποκομμένοι εντελώς και εξοστρακισμένοι από το μεγάλο σώμα των Ελληνοβλαχικών Συλλόγων.

Προφανώς οι αιτούντες αποκρύπτουν σκοπίμως, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Βλάχων στα Βαλκάνια, γνωστοί και ως Αρμάνοι, έχουν κοινό τόπο καταγωγής την Ελλάδα και μετανάστευσαν προς βορράν, στις γειτονικές χώρες, από τα τέλη του 18ου αιώνα. Δεν αποτελούν πληθυσμιακές οντότητες οι οποίες δημιουργήθηκαν διά παρθενογενέσεως, ούτε φυσικά ανέμεναν κάποιους «ειδικούς» να τους ανακαλύψουν. Ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913), η οποία καθόρισε τα βαλκανικά σύνορα, η συντριπτική πλειοψηφία των Βλάχων και των προγονικών εστιών τους αποτελούν μέρος της Ελλάδας, ενώ αυτοί που σήμερα ζουν στην π.Γ.Δ.Μ., Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία, είναι τμήμα των μαζικών εξόδων και της πυκνής διασποράς από τα βουνά της Πίνδου στην κεντρική Ελλάδα.

Είναι παγκοίνως γνωστό και ιστορικά αδιαμφισβήτητο πως οι Βλάχοι της Ελλάδας επανειλημμένα έχουν αποδείξει ότι αποτελούν συστατικό και αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής πραγματικότητας, καθώς υπήρξαν συνδημιουργοί του ελληνικού κράτους/έθνους, χαράσσοντας ανεξίτηλα την ιστορία του τόπου μας. Η γνώση και η χρήση μίας νεολατινικής γλώσσας με ορισμένες διαλεκτικές παραλλαγές, η οποία σημειωτέον δεν έχει αποκτήσει μία επίσημη, κοινά αποδεκτή, ομογενοποιημένη και κωδικοποιημένη μορφή, δεν απετέλεσε και δεν αποτελεί εμπόδιο στη διατήρηση και την προάσπιση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας, παρά τις κατά καιρούς παρεμβάσεις.

Η ιστορία έχει καταγράψει την ύπαρξή τους ως αδιάσπαστο τμήμα, τόσο των κατεξοχήν κτηνοτροφικών πληθυσμών της υπαίθρου και κατ’ επέκταση ως αγωνιστές των ορεινών, όσο και της αστικής τάξης και κατ’ επέκταση ως φορείς εμποροβιοτεχνικής και πνευματικής δράσης. Ως δίγλωσσοι Έλληνες του ευρύτερου θεσσαλικού, ηπειρωτικού και μακεδονικού χώρου και καθ’ όλη τη μακραίωνη πορεία τους, προσέφεραν ύψιστες υπηρεσίες στον οικονομικό, πολιτιστικό, πνευματικό και πολιτικό βίο της χώρας μας. Συμμετείχαν στην ανάπτυξη του παροικιακού ελληνισμού και υπήρξαν χαρακτηριστικοί στυλοβάτες της οικονομικής άνθισής του. Ως απόρροια, έπαιξαν το ρόλο των δημιουργών και διακομιστών των ελληνικών πολιτισμικών αγαθών, των οραμάτων και των ιδεών, στον ορίζοντα του βαλκανικό χώρο. Επιπλέον, είναι γνωστή η προσφορά τους στις δύσκολες ιστορικές στιγμές και καμπές. Χαρακτηριστική παραμένει η ενεργός συμμετοχή τους στον αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, όπως και στο Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους, την Κατοχή και σε κάθε άλλο εθνικό μας αγώνα. Και βέβαια, είναι εξίσου γνωστή η γενναιόδωρη οικονομική προσφορά των βλαχόφωνων εθνικών ευεργετών που γέμισαν την πρωτεύουσα του κράτους μας με θαυμαστά και περιώνυμα μνημεία και άλλες μεγάλες προσφορές, καθώς επίσης και πολλοί άλλοι, μεταγενέστεροι, οι οποίοι συνεχίζουν στο ίδιο πνεύμα των παλαιοτέρων, αναγείροντας και λειτουργώντας σχολεία, εκκλησίες, πολιτιστικά και κοινωφελή ιδρύματα, σε κάθε περιφέρεια και γωνιά της Ελλάδας.

Ανέκαθεν και φυσικά και σήμερα, οι βλάχικης καταγωγής Έλληνες, αποτελούν ζωντανό και δραστήριο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και έχουν, προφανώς, ως έλληνες πολίτες ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με κάθε άλλο πολίτη της χώρας. Ως ενεργοί πολίτες, όχι μόνον δεν στέκονται αδιάφοροι απέναντι στην ιδιαίτερη πολιτισμική κληρονομιά και ταυτότητά τους, αλλά την εκφράζουν και να την προάγουν δυναμικά, ασκώντας προφανώς ανεμπόδιστα το δικαίωμα τους.

Έχουν συστήσει και συνεχίζουν να συστήνουν πολυάριθμους συλλόγους, τόσο στους πατρώους τους οικισμούς, όσο και στις πόλεις όπου μετακόμισαν και μετοίκησαν κατά τη διάρκεια της εσωτερικής μετανάστευσης, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό πως ορισμένοι από τους παλαιότερους συλλόγους μας, έχουν 100 και πλέον χρόνια ύπαρξης και πολλαπλής δράσης. Επιπλέον, ήδη από τη δεκαετία του 1980 στην Ελλάδα, πολύ πριν υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον στις γύρω βαλκανικές χώρες, έχουν προχωρήσει στη σύσταση και την ανάπτυξη ενός δευτεροβάθμιου αιρετού συλλογικού φορέα έκφρασης και αντιπροσώπευσης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Σήμερα πλέον, αυτή η Ομοσπονδία αριθμεί πάνω από 100 Συλλόγους-Μέλη, που διαρκώς αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, κατανεμημένους σε όλη την επικράτεια (Θεσσαλία περί τους 35, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία περί τους 50, Ήπειρος περί τους 15, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 2, Αττική και Στερεά Ελλάδα 3), εκφράζοντας σε αυτή την μορφή και εκπροσωπώντας δεκάδες χιλιάδες οργανωμένα μέλη.

Οι Σύλλογοι αυτοί παράγουν και προωθούν ανεμπόδιστα ανά την επικράτεια της Ελλάδας τις αξίες των πολιτιστικών μας παραδόσεων, αποτυπώνουν τη λαογραφία μας, παράγουν πολιτισμό, δημιουργούν και προάγουν απερίσπαστοι παιδεία και κοινωνική αλληλεγγύη. Προχωρούν σε εκδόσεις και εμπλουτίζουν τις βιβλιοθήκες της χώρας μας με βιβλία για την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου τους, για τη γλώσσα τους, τα ήθη και τα έθιμά τους. Καταγράφουν τη μουσική τους παράδοση, την διαδίδουν και την διανέμουν παντού. Μάρτυρες της πολυδιάστατης πολιτισμικής παραγωγής των συλλόγων μας αποτελούν οι αναρίθμητες εκδόσεις εφημερίδων, βιβλίων, CDs και DVDs, επιστημονικά συνέδρια και πολιτισμικές εκδηλώσεις σε ετήσια βάση. Όποιος Σύλλογος θέλει, οργανώνει σεμινάρια εκμάθησης της βλαχικής γλώσσας στους νεότερους και σε όποιους άλλους θέλουν ελεύθερα να τα παρακολουθήσουν. Οργανώνουν επίσης Συνέδρια, ετήσια Συμπόσια και Ανταμώματα, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων συμμετεχόντων και επισκεπτών, καθώς επίσης και τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές. Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι εκπονούν με τους φοιτητές τους εργασίες σε κάθε θέμα της επιστημονικής τους περιοχής, για την ιστορία, την εθνολογία, τη γλώσσα, την πολεοδομία, την αρχιτεκτονική των βλάχικων οικισμών κλπ., πάντα μέσα σε ένα καθεστώς απόλυτης και αυτονόητης ελευθερίας, όπως αρμόζει σε ελεύθερους πολίτες μιάς σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας-μέλους της Ε.Ε.

Τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε επιτευχθεί, αν οι Βλάχοι αντιμετωπίζονταν από την ελληνική πολιτεία μέσα σε ένα πνεύμα καταπίεσης και ανελευθερίας, όπως ορισμένοι αυτόκλητοι δήθεν ‘προστάτες’ ανύπαρκτων μειονοτήτων θα ήθελαν να πρεσβεύουν. Αντιθέτως, οι Σύλλογοί μας, τυγχάνουν της αμέριστης και πολύπτυχης συμπαράστασης και στήριξης της πολιτείας σε κάθε εκδήλωσή τους, είτε σε τοπικό, είτε σε κεντρικό επίπεδο.

Το σύνολο αυτών των επιτευγμάτων μας, με το σεβασμό και τη συμπαράσταση της ελληνικής πολιτείας, μάς καθιστά περήφανους στο να εκφράσουμε υπεύθυνα, με σαφήνεια και με κατηγορηματικό τρόπο την ελληνική ταυτότητά μας και τους πόθους των πολυάριθμων μελών των συλλόγων μας. Είναι ολοφάνερο πως δεν έχουμε εξουσιοδοτήσει κανέναν να ομιλεί και να ενεργεί για λογαριασμό μας, πόσω μάλλον τους «επαγγελματίες μειονοτικούς» ή αυτόκλητους δήθεν ‘ευαίσθητους υπερασπιστές’ ανύπαρκτων μειονοτήτων.

Προκαλεί θλίψη και οργή το να υποτιμούν κάποιοι επαγγελματίες ‘καλοθελητές της προστασίας μας’, περιέργως, παραδόξως και υπόπτως επιμένοντες, τη νοημοσύνη και την εθνική συνείδηση όλων αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, προφανώς εκμεταλλευόμενοι ιδιοτελώς την ευαισθησία του σώματός σας για την διαφορετικότητα μικρών πληθυσμιακών ευρωπαϊκών ομάδων. Έχουμε επανειλημμένως εκφράσει και αποτυπώσει με κάθε τρόπο την αγανάκτησή μας για αυτές τις προσπάθειες ολίγων θλιβερών επιτηδείων, που αποσκοπούν στο να χαρακτηριστούμε και να αντιμετωπιστούμε ερήμην μας και παρά τη θέλησή μας, ως μία στερεότυπη μειονοτική ομάδα. Τα κυρίαρχα θεσμικά όργανα των Ελλήνων βλαχικής καταγωγής (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, Ένωση Βλάχων Επιστημόνων, δίκτυο Δημάρχων και Προέδρων των Βλαχοφώνων Πόλεων και Κοινοτήτων, καθώς και άλλων εκλεγμένων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης), έχουν κατηγορηματικά διαψεύσει τα περί δήθεν καταπίεσης Βλάχων στην Ελλάδα και τα περί δήθεν ύπαρξης ‘Βλάχικης μειονότητας’.

Παρά τις κατά καιρούς ιστορικές περιπέτειες, οι βλάχικης καταγωγής Έλληνες, ανέκαθεν αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν ισότιμο, περήφανο και οργανικά αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας. Δεν έχουν ανάγκη από αυτόκλητους δήθεν ‘σωτήρες τους’, οι οποίοι προσπορίζονται ατομικά οφέλη και καρπούνται κοινοτικά και όχι μόνον κονδύλια, ψευδόμενοι ασύστολα ότι λειτουργούν ως νέοι ‘Απόστολοι ή Σαμαρείτες’, ενώ εκπροσωπούν μόνον τους εαυτούς τους και φυσικά τα συμφέροντά τους, ως «κατ’ επάγγελμα μειονοτικοί».

Αξιότιμες/οι κυρίες/οι Βουλευτές – Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης

Είμαστε βέβαιοι ότι τα οξύνοα κριτήριά σας, η ευθυκρισία σας και η ευαισθησία σας, δεν θα σας επιτρέψουν να αποδεχθείτε προτάσεις και να επικυρώσετε ψηφίσματα που θα θίξουν την συνείδηση εκατοντάδων χιλιάδων ελλήνων πολιτών. Δεν θα παραγνωρίσετε όλα όσα έχουν ήδη επιτευχθεί, δίχως την επίκληση και παρέμβαση θεσμών, όπως ο δικός σας. Δεν θα πέσετε σε παγίδες επιτηδείων, οι οποίοι προσπαθούν να αυτοπαρουσιαστούν ως εκπρόσωποι και εκφραστές όλων ημών, εγείροντας θέματα μειονοτικών δικαιωμάτων υπέρ μίας ανύπαρκτης μειονότητας. Οι Έλληνες με βλάχικες ρίζες, είναι σίγουροι για την αντικειμενικότητά σας, όπως επίσης και για τη δίκαιη απόφασή σας, όταν το θέμα τεθεί στην κρίση σας.

Με την ευκαιρία αυτής της επιστολής, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στη χώρα μας, να σας συνοδεύσουμε στους πανέμορφους προγονικούς οικισμούς μας και να σας παρουσιάσουμε με τον πιο απτό τρόπο τις παραδόσεις και τα πολιτισμικά μας επιτεύγματα. Έτσι ώστε να κατανοήσετε με τον πιο άμεσο τρόπο τις ανησυχίες που σας εκφράζουμε. Κι ακόμη θα θέλαμε να μας ενημερώσετε έγκαιρα και μας δώσετε την ευκαιρία να σας επισκεφθούμε και να σας εκφράσουμε από κοντά τις απόψεις μας, όποτε τυχόν τεθεί ένα ανάλογο θέμα προς διερεύνηση και συζήτηση.

Με τη βεβαιότητα ότι η επιστολή αυτή θα σας βοηθήσει στο ευγενές σας λειτούργημα

Με μεγάλη τιμή

Οι Σύλλογοι

1. Σύλλογος Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης ‘Ο Γεωργάκης Ολύμπιος’

2. Σύλλογος Λιβαδιωτών Κατερίνης ‘Ο Γεωργάκης Ολύμπιος’

3. Σύλλογος Λιβαδιωτών Αθηνών ‘Ο Γεωργάκης Ολύμπιος’

4. Εξωραϊστικός Σύλλογος Λιβαδίου Ολύμπου

5. Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων Θράκης

6. Σύλλογος Γυναικών Μεγάλων Λιβαδίων Πάϊκου ‘Οι Αρμάνες’

7. Σύλλογος Βλάχων Νομού Σερρών ‘‘Ο Γεωργάκης Ολύμπιος’

8. Σύλλογος Μεγαλολιβαδιωτών Θεσσαλονίκης

9. Σύλλογος Απανταχού Πισοδεριτών Θεσσαλονίκης ‘Η Αγία Τριάς’

10. Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Ιεροπηγής Καστοριάς

11. Σύλλογος Σαμαριναίων Νομού Καστοριάς

12. Σύλλογος Γραμμουστιάνων ‘Η Γράμμουστα’ Άργους Ορεστικού

13. Σύλλογος Γυναικών Γράμμου

14. Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας Αθαμανίας

15. Ευεργετικός Σύλλογος Γαρδικίου Αθαμάνων ‘Οι Άγιοι Ανάργυροι’

16. Μορφωτικός - Εκπαιδευτικός Σύλλογος Γαρδικίου Αθαμάνων

17. Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Ολυμπίων Κοκκινοπλιτών Θεσσαλονίκης ‘Όλυμπος’

18. Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Λαρίσης "Ο Μύτικας"

19. Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καλυβιωτών Κοκκινοπλού ‘Ο Όλυμπος’

20. Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Πιερίας 'Ο Όλυμπος'

21. Κοκκινοπλίτισσες Ελασσόνας

22. Σύλλογος Βλάχων Δίου

23. Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Ευκαρπίας "Το Άγιο Πνεύμα"

24. Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Ασπροχώματος

25. Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Κοκκινοπλού

26. Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Αθηνών

27. Σύλλογος Βλάχων Προσοτσάνης ‘Οι Γραμμουστιάνοι’

28. Λαογραφικός Όμιλος Βλάχων και φίλων ‘Λαϊλιάς’ Νομού Σερρών

29. Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου

Καταφέραμε μέσα σε δύο μέρες να ενημερώσουμε πολλούς Συλλόγους και να συγκεντρώσουμε 29 υπογραφές. Υπάρχουν επίσης Σύλλογοι που έλαβαν μεν γνώση, αλλά δεν το υπέγραψαν, όπως φυσικά είναι δικαίωμά τους. Πιθανόν γιατί το συνέταξα εγώ (ακούστηκε και αυτό, ό,τι γράφει ο Συνεφάκης κάποιοι δεν το υπογράφουν - ας το έγραφαν αυτοί ως τέως διοίκηση της Π.Ο.Π.Σ.Β.), μιά που είναι μάλλον απίθανο να διαφωνούν, τουλάχιστον όλοι, με το περιεχόμενο.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό, μιά που οι Σύλλογοι που το υπέγραψαν, το θεωρούν τιμή τους να υπάρχει το όνομά τους στην επιστολή αυτή.

Εξ όσων πληροφορήθηκα εκ των υστέρων, το θέμα ευτυχώς αναβλήθηκε για επόμενη Σύνοδο. Πάντως και η κοιμωμένη περί αυτά δημόσια διοίκηση της χώρας ταρακουνήθηκε αρκετά, αν κρίνω από την επικοινωνία που είχαν μαζί μου κάποιες από τις κεντρικές υπηρεσίες του κράτους.

Αγαπητοί συμπατριώτες, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

Ήταν αναπόφευκτο να μακρηγορήσω, αλλά τα γεγονότα ήταν πολλά και οι σκέψεις περισσότερες. Η επιστολή αυτή γράφηκε με κόπο αλλά και με καλή πρόθεση, πιστεύοντας ότι θα συμβάλει τόσο στην ενημέρωση, όσο και στην εξυγίανση της σημερινής νοσηρής κατάστασης. Με την επιστολή αυτή, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πλέον ότι δεν γνωρίζει το τί συνέβη. Δεν έχω επίσης κανένα πρόβλημα να θέσω την αξιοπιστία των στοιχείων που παρέθεσα, σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση και με οποιονδήποτε, στο βαθμό που θα μπορέσει να στοιχειοθετήσει κάτι διαφορετικό από όσα τεκμηριωμένα ανέφερα παραπάνω.

Δεν ισχυρίζομαι ότι οι προτάσεις που κατέθεσα για την ανασυγκρότηση της Ομοσπονδίας είναι η πανάκεια για την επίλυση όλων των προβλημάτων που μας ταλάνισαν επί μακρόν. Πιστεύω ότι πολλά από τα άσχημα στοιχεία που ζήσαμε, προϋπήρχαν. Απλώς δεν εμφανίζονταν, είτε λόγω του μικρότερου μεγέθους της Ομοσπονδίας, είτε κυρίως λόγω της προσωπικότητας των παλαιοτέρων προέδρων και μελών των Δ.Σ., οι οποίοι λειτουργούσαν πιό αντικειμενικά, νομότυπα και σοβαρά, αλλά λιγότερο προσωποκεντρικά, συγκρουσιακά και ωφελιμιστικά.

Καταθέτω αυτές τις απόψεις και προτάσεις μου επιγραμματικά προς στιγμήν, με την ελπίδα ότι θα ανοίξει ένας εποικοδομητικός διάλογος, με στόχο την όσο το δυνατόν υγιέστερη ανασυγκρότηση της Ομοσπονδίας και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαύξηση της εμβέλειάς της στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό και όχι μόνον πολιτισμό. Κυρίως όμως, στη όσο το δυνατόν ισχυρότερη θωράκισή της από υπονομεύσεις και διαβολές, οι οποίες προέρχονται τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό της χώρας.

Σημειώνω ότι εάν η Ομοσπονδία δεν εκμεταλλευτεί αυτή την κρίση που περάσαμε για να εξυγιάνει τη δομή και τη λειτουργία της, θα έχει χαθεί μια ιστορική ευκαιρία ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού της. Η αριθμητική της γιγάντωση δεν μπορεί να πορεύεται με οργάνωση και καταστατικό παλαιάς κοπής, που ναι μεν τότε ήταν ενδεχομένως επιχειρησιακά για τα μεγέθη του 1982-85, αλλά σήμερα δεν επαρκούν για να προσδώσουν την πρέπουσα αίγλη στην Ομοσπονδία. Τα καταστατικά και η σαφήνεια που πρέπει να τα διέπει, δεν χρειάζονται ποτέ, παρά μόνο στις περιόδους κρίσης και σύγκρουσης. Και εμείς προερχόμαστε από μία τέτοια, που μας έκανε να χάσουμε 2 χρόνια με ανούσιες αντιπαραθέσεις, εξ αιτίας παρατυπιών, ωχαδερφισμού, αλαζονείας, υπεροψίας και καρεκλοκενταυρισμού.

Πολύ φοβάμαι πως αν δεν συμβεί αυτό, πολλοί Σύλλογοι, απογοητευμένοι από τέτοιες συμπεριφορές, θα αδρανήσουν οριστικώς και ενδεχομένως αμετακλήτως, με ό,τι αυτό σημαίνει, γιατί δεν θα βρίσκουν πλέον κανένα ενδιαφέρον σε μία ανύπαρκτης συλλογικότητας Ομοσπονδία, μίζερη, νωχελική και τυποποιημένη, που θα διέπεται από νοοτροπίες πόλωσης ή προσωπικών φιλοδοξιών.

Ούτως ή άλλως, όσον αφορά την προσωπική μου σχέση με την Ομοσπονδία, η ζέση και το μεράκι που καταθέτω ολόψυχα σε ό,τι και με ό,τι καταπιάνομαι στη ζωή μου, έχουν από καιρό αμβλυνθεί έως και χαθεί. Τα αξιώματα ποτέ δεν με άγγιξαν ούτε τα επεδίωξα. Ο χρόνος μου είναι αρκούντως πολύτιμος, ώστε να τον σπαταλώ σε ανούσιες αντιπαραθέσεις με ωφελιμιστές μικροκομματικών προσωπικών επιδιώξεων. Είμαι ακραιφνής ερασιτέχνης και όχι επαγγελματίας στα κοινά πολιτιστικά πράγματα του τόπου και τέτοιος θα παραμείνω. Τη συμμετοχή μου στα της Ομοσπονδίας, την θεώρησα ως μία ανιδιοτελή και ευγενή πράξη για την προώθηση των μεγάλων θεμάτων της, και όχι ως μία ευκαιρία προσωπικής ανάδειξης και κοινωνικής καταξίωσης, την οποία δεν χρειάζομαι και ούτε με ενδιαφέρει. Ούτε φυσικά την είδα ποτέ ως ένα εφαλτήριο για την επίτευξη προσωπικών μικροπολιτικών ή μικροκομματικών βλέψεων, όπως κατά κόρον συναντήσαμε προσφάτως από συμπεριφορές και νοοτροπίες που μας ταλάνισαν όλους αφόρητα.

Από την Ομοσπονδία εγώ προσωπικά πήρα πολλά και δεν ζήτησα τίποτε. Γνώρισα όμορφους και καλούς ανθρώπους, σφυρηλάτησα φιλίες, που ευδοκίμησαν και συνεχίζουν να ευδοκιμούν, περισσότερο ή λιγότερο. Κάποιες δυστυχώς ναυάγησαν πλέον οριστικώς. Η Ομοσπονδία είναι ένα εργαλείο και όπως κάθε εργαλείο, εξαρτάται από τους χρήστες του, εάν θα το αξιοποιήσουν θετικά για ευγενείς σκοπούς ή αρνητικά προς ίδιον όφελος. Είναι θέμα ύφους και ήθους.

Θεωρώ πάντως και νομίζω ότι είναι κοινός τόπος, ότι τα λίγα χρόνια -4 συνολικά- από τότε που ενεγράφη ο Σύλλογός μου, ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης ‘Ο Γεωργάκης Ολύμπιος’, στην Ομοσπονδία, έχει ήδη αφήσει ένα άκρως θετικό στίγμα στη ζωή της. Έχει συμμετάσχει δυναμικά και μαζικά σε κάθε εκδήλωση, έχει πρωτοστατήσει στη θέσπιση νέων πρωτοποριακών θεσμών, όπως η αναβάθμιση των ετήσιων σεμιναρίων χορού σε Επιστημονικά Συμπόσια (Λιβάδι), ενεργοποίησε και φιλοτίμησε και άλλους να το συνεχίσουν καλύτερα (Ασπροπόταμος) και έχει συμβάλει αποφασιστικά στην επιτυχία της μίας και μοναδικής (ας όψονται άλλοι γι’ αυτό) Πανελλήνιας Σύναξης Βλαχικών Συλλόγων το 2007 στη Θεσσαλονίκη.

Από δε τις τελικές μελλοντικές αποφάσεις και τις εξελίξεις στην Ομοσπονδία, θα εξαρτηθεί το κατά πόσον αυτή η θετική συμβολή μας στα κοινά, συλλογική και προσωπική, θα έχει συνέχεια ή όχι, στο βαθμό πάντοτε που είναι επιθυμητή και θεωρείται ευπρόσδεκτη, έστω και όχι από όλους.

Με εκτίμηση και πατριωτικούς χαιρετισμούς

Γιώργος Συνεφάκης

Πρόεδρος του Συλλόγου Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης ‘Ο Γεωργάκης Ολύμπιος’

Υ.Γ.1. Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω, ότι δύο από τα μέλη του εκπεσόντος Δ.Σ., οι κύριοι Θ. Μουστάκας και Μ. Μαγειρίας, διαχώρισαν κάποια στιγμή τη θέση τους από όλες αυτές τις συμπεριφορές των 11. Δυστυχώς κατέθεσαν τη διαφωνία τους μόνο προφορικώς και όχι γραπτώς όπως θα έπρεπε, ώστε να είχε μεγαλύτερη αξία, τόσο ουσιαστική όσο και τυπική.

Υ.Γ.2. Η παρούσα μακροσκελής επιστολή, είναι κατά βάση το χρονικό μίας σκοτεινής περιόδου στην 25χρονη ιστορία της Ομοσπονδίας. Παρακαλώ να καταχωρισθεί στα πρακτικά της, όταν, εάν και εφ’ όσον οργανωθεί μία στοιχειωδώς αξιοπρεπής γραμματεία, σε μία αξιοπρεπή και μόνιμη έδρα, με γραφεία, διεύθυνση, τηλέφωνο, fax και e-mail, δεδομένου ότι σήμερα αυτή δεν υπάρχει. Και αυτό δεν αρμόζει σε έναν φορέα όπως η Ομοσπονδία, η οποία ήταν, είναι και θα είναι πολύ πιό σοβαρό πράγμα από ό,τι την κατάντησαν να είναι σήμερα, οργανωτικά και όχι μόνον, εξ αιτίας ορισμένων και συγκεκριμένων συμπεριφορών και νοοτροπιών ιδιοτελούς ανευθυνότητας και δομικής ανεπάρκειας, πλαισιωμένων από λίγο χαρωπό, τεμπέλικο και επιδερμικό φολκλόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: