Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Η κλήρωση. Ένας μικρός χαμός.

Η δίμηνη λαχειοφόρος του συλλόγου μας έλαβε τέλος. Δεν έμεινε ούτε ένας λαχνός. Όλα τα πλάνα μας, αρχικά και ανανεωμένα, υπερκαλύφθηκαν. Τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου μας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά του ΔΣ,  βοήθησαν ώστε οι λαχνοί να φτάσουν σε όλη την Λιβαδιώτικη παροικία της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.



Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε στην κυριακάτικη συνεστίαση μας και τα τυχερά νούμερα είναι τα εξής: 0584, 0609, 1244, 1264, 1970, 2218, 2918, 3110, 3137.  Στο σύνολο τους τα δώρα  παραδόθηκαν στους τυχερούς. 

Το ΔΣ ευχαριστεί θερμά τον κύριο Τάσσο Δίκα, πρώην πρόεδρό του συλλόγου μας, για την ευγενική του κίνηση να προσφέρει έναν πίνακα ζωγραφικής ως επιπλέον δώρο στην λαχειοφόρο μας. Τον πίνακα του κ. Δίκα κέρδισε η κα Ψωμιάδου Ελένη με το νούμερο 1970.            




Το ΔΣ επίσης ευχαριστεί τους πρωινούς επισκέπτες της λέσχης μας, οι οποίοι με υπομονή και επιμονή βοήθησαν στο δύσκολο και ανιαρό δίπλωμα των λαχνών για την κλήρωση μας. Οι Μουσένας Κώστας, Μπάμπας Κώστας, Καρατζίκα Κατερίνα, Καψάλη Φανή, Κιτσούλη Αγαθή, Σαλαβάτη Ελένη και Πολυτίμη Λάππα επωμίστηκαν όλο το βάρος του διπλώματος. Ευχαριστούμε.             

Η Συνεστίαση της Κυριακής

Κυριακάτικη συνεστίαση. Ένα όμορφο μεσημεριανό γεύμα απόλαυσαν οι φίλοι και τα μέλη του συλλόγου που βρέθηκαν στην λέσχη για την προγραμματισμένη συνεστίαση μας. Φαί και ποτό, μουσική, κέφι και χορός και στο τέλος η κλήρωση. 




Στη συνεστίαση παραβρέθηκε και ο Θεσσαλονικιός πρώην βουλευτής κος Γιώργος Ορφανός. Το γλέντι δυστυχώς διεκόπη βιαίως από την παρουσία της αστυνομίας. Το κρασί και το τσίπουρο μας κάνει φασαριόζους.




Θερμές ευχαριστίες του ΔΣ προς τον Συνεταιρισμό Βοσκών Λιβαδίου για την δωρεά των έξι κιλών ξινοτύρι καθώς και στον συμπατριώτη μας Φαρδή Κωνσταντίνο για την προσφορά των ψωμιών της συνεστίασή μας. Κάθε ΔΣ είναι τυχερό όταν έχει δίπλα του ανθρώπους και επιχειρήσεις που συνδράμουν στις δραστηριότητες του. Επίσης το ΔΣ ευχαριστεί θερμά τη μουσική κομπανία από το Ρετζίκι. Δάσκαλοι, μερακλήδες μουσικοί, φίλοι του συλλόγου μας με αφιλοκερδή παρουσία στην εκδήλωσή μας.     


Ευχαριστήριο

Το ΔΣ ευχαριστεί θερμά το μέλος του συλλόγου μας Γιάννη Μαρνό, ιδιοκτήτη του ΠΙ και ΦΙ Καλαμαριάς, για την πολύτιμη προσφορά του. Η κλειδαριά στο γραφείο αλλάχτηκε και η ταμπέλα στο άγαλμα του Γεωργάκη Ολυμπίου έπρεπε εδώ και καιρό να επιδιορθωθεί.  


Γιάννη σ’ ευχαριστούμε.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Συνεστίαση για την μεγάλη μας κλήρωση



Κωδωνοφόροι 2016

Κάποιες εντυπωσιακές στολές κωδωνοφόρων διαφόρων ομάδων κατά την πρωινή ετοιμασία τους. Λίγο πριν το ξεκίνημα της 3ης Πομπής.















       

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Το Λιβάδι έδωσε το παρόν στους Κωδωνοφόρους

Σε μια ηλιόλουστη μέρα, με πεντακάθαρο ουρανό, τα Λιβαδιώτικα Μπαμπαλιούρια παρελάσανε στην παραλία της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της 3ης Πομπής Κωδωνοφόρων. Η παραλιακή οδός δονήθηκε από τα κυπριά μας. 


Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την πομπή και δεκάδες φωτογράφοι, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, αποθανάτισαν τόσο τα δικά μας Μπαμπαλιούρια όσο και τους εκατοντάδες Κωδωνοφόρους.




Λεβεντόκορμοι κωδωνοφόροι, από διάφορα σημεία του ελλαδικού χώρου αλλά και από τις γείτονες βαλκάνιες χώρες, ταρακουνήσανε τα νερά και τον ουρανό του Θερμαϊκού. Εκπληκτικό και αξιόλογο θέαμα. Κουδούνια, στολές, μάσκες, μουσικά όργανα, τόσα πολλά έθιμα συγκεντρωμένα σε μια εκδήλωση.




Οι Λιβαδιώτες, σε μια κοινή δραστηριότητα τριών συλλόγων μας, ξεκίνησαν από τον Λευκό Πύργο ως 4ο γκρούπ και καταλήξανε στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Λιβαδίου, ο Σύλλογός Λιβαδιωτών Κατερίνης και ο Σύλλογός Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης ενώσανε τα κουδούνια τους και την ζωντάνια τους και μαζί με τους δεκάδες Λιβαδιώτες της πόλης συμμετείχαν στην 3η πομπή. Το χαρήκαν όλοι.




 Ευχάριστη έκπληξη της ημέρας υπήρξε η συνάντηση των Λιβαδιωτών με τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης κύριο Γ, Μπουτάρη, ο οποίος πρόθυμα δέχθηκε να φωτογραφηθεί με τα Μπαμπαλιούρια μας.

Ο Δήμαρχος με τα Μπαμπαλιούρια 

Φωτογραφικά πλάνα από την πομπή.   




                  

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

“Οι δρόμοι του Κουδουνιού» 2016


Κάθε χρόνο, την περίοδο του Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Συνάντησης Κωδωνοφόρων “Οι δρόμοι του Κουδουνιού».

Μία σπουδαία γιορτή που παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τα έθιμα της κωδωνοφορίας μέσα από ευφάνταστα events και επιστημονικές συναντήσεις. Καλλιτεχνικές εικαστικές δράσεις που εμπνέονται από το έθιμο της κωδωνοφορίας, προβολές ταινιών, εκθέσεις φωτογραφίας, workshops, επιστημονικές ημερίδες, θέατρο σκιών, συναυλίες, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις του Φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, όπου πραγματοποιείται μία μεγάλη και εντυπωσιακή πομπή ομάδων κωδωνοφόρων από την Ελλάδα και την Ευρώπη.


Οι ομάδες ξεκινούν από το Λευκό Πύργο και μέσω της Παραλιακής Οδού καταλήγουν στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου παρουσιάζουν το έθιμό τους με χορούς και μουσικές μέσα σε 15 περίπου λεπτά. Εκείνη την ημέρα, όλη η πόλη δονείται κυριολεκτικά από τον επιβλητικό ρυθμό των κουδουνιών ενώ Θεσσαλονικείς και επισκέπτες παρασύρονται και συγκινούνται από το φαντασμαγορικό θέαμα των κωδωνοφόρων, την διαφορετικότητα των μεταμφιέσεων τους, την ένταση του ήχου χιλιάδων κουδουνιών που χτυπούν ταυτόχρονα, αλλά κυρίως από το πάθος, την ένταση και την ορμή των εκατοντάδων κωδωνοφόρων που κατακλύζουν τη Θεσσαλονίκη. 

Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ έχουν ως άξονα να συνδέσουν την παράδοση στα δρώμενα της κωδωνοφορίας στην Ελλάδα με τα αντίστοιχα του Ευρωπαϊκού χώρου και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης στους σύγχρονους καλλιτέχνες να προσεγγίσουν μέσα από την τέχνη τους και με τη δική τους δημιουργική ματιά τα έθιμα της κωδωνοφορίας.

(κείμενο - πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ)


Το Λιβάδι θα δώσει και φέτος το παρόν στην 3η Ευρωπαική Πομπή Κωδωνοφόρων, την Κυριακή 21 Φεβ 2016. Ο Εξωραιστκός Σύλλογος Λιβαδίου και ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης ενώνουν τα κουδούνια τους.Να είστε όλοι εκεί.